Чарли Мънгър, който е наричан „дясната ръка“ на Уорън Бъфет,

...
Чарли Мънгър, който е наричан „дясната ръка“ на Уорън Бъфет,
Коментари Харесай

Милиардер: Днес за младите е много по-трудно да забогатеят

Чарли Мънгър, който е именуван „ дясната ръка “ на Уорън Бъфет, ръководи вложения от много време. Милиардерът обаче твърди, че за младежите в никакъв случай не е било по-трудно да натрупат пари и да ги запазят.

През февруари, по време на годишното заседание на издателската компания Daily Journal Corporation, Мънгър съобщи, че сполучливото справяне в капиталовия свят е станало доста по-трудно през последните няколко десетилетия. Той също по този начин означи, че разноските за живот в доста елементи от Съединени американски щати са доста по-високи, от когато и да било.

“За хората, които приключват университети в този момент, ще е доста по-трудно да забогатеят и да останат богати,” споделя 98-годишният Мънгър. “Помислете какъв брой струваше човек да има къща в мечтан квартал в град като Лос Анджелис.”

Тази седмица Мънгър се отдръпна от поста ръководител на Daily Journal. Той остава шеф на компанията и дълготраен вицепредседател на капиталовата и холдингова компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway.

През 1980 година, две години откакто Мънгър става вицепредседател на Berkshire Hathaway, междинната цена на жилищата в Калифорния е била 80 055 $. Ако бъде регистрирана инфлацията, тази сума се равнява на малко над 275 600 $ през днешния ден, съгласно данни на Бюрото по трудова статистика на Съединени американски щати. Миналата година междинната цена на къщите в Калифорния надвиши 800 000 $ за първи път, съгласно Асоциацията на имотните компании на Калифорния.

Този контрастност, споделя Мънгър, затруднява даването на “универсален” капиталов съвет. В продължение на десетилетия, неговият желан съвет е бил “притежавайте диверсифициран портфейл елементарни акции ” — тактика, която може да донесе на интелигентните вложители почти 10% рентабилност, споделя той.

Това обаче към този момент не е толкоз безупречна тактичност, изключително в случай че се има поради какъв брой комплицирано е станало вложението. “Не мисля, че бъдещето ще даде на дипломиращия се тази година от университета толкоз лесни капиталови възможности”, споделя Мънгър, представен от CNBC.

Това не значи, че младежите не могат да завоюват от умни вложения, само че просто може да е належащо самообладание. На събранието на акционерите на Berkshire Hathaway през 2020 година Бъфет предложи да се заобикалят единичните акции в интерес на показателя S&P 500. Това е по-пасивна капиталова тактика, която понижава риска от притежанието на единични акции, чиято цена може непредвидимо да падне.

По време на годишното заседание на Daily Journal Мънгър означи, че приемането на персонализирани препоръки може също да бъде от помощ.

“Мисля, че би трябвало да установите равнището на вашите уменията или на тези на вашия съветник,” споделя той. “На всички, които считат сегашния капиталов климат за сложен и ненапълно замайващ, бих споделил: Добре пристигнали в света на възрастните.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР