Чарли Корниш, главен изпълнителен директор на Manchester Airports Group (MAG)

...
Чарли Корниш, главен изпълнителен директор на Manchester Airports Group (MAG)
Коментари Харесай

Manchester Airport Group ще кандидатства за концесията на летище София

Чарли Корниш, основен изпълнителен шеф на Manchester Airports Group (MAG)

© Анелия Николова Още по тематиката
Летище в предконцесионно преброяване

Есента страната ще преброи вложителите, които желаят концесията на летище София. Неофициално имена на искащи към този момент се появиха
13 юли 2018
Wizz Air ще поддържа самолетите си в нов хангар на летището в София

Инвестицията в базата за поправки е на българската Rose Air
4 юли 2018
Правителството отпусна 104 млн. лева на БДЖ

Сумата, с която държавният транспортьор ще заплати просрочените си задължения, би трябвало да бъде върната на страната до края на 2020 година
4 юли 2018
600 млн. евро вложения се желаят от концесионера на " Летище София "

Победителят би трябвало да построи и нов трети терминал и да заплаща годишно такса от най-малко 15 млн. лева
29 юни 2018 Британската Manchester Airports Group (MAG) разгласи публично желанията си да кандидатства в процедурата за концесия на летище София. Заявката беше направена от основния изпълнителен шеф на MAG на специфична конференция, взаимно с колегата си китайската Beijing Construction and Engineering Group International (BCEG).

От английската компания обясниха, че са се отказали да аплайват за концесията на летище Белград, защото са видяли повече капацитет за развиване в софийската аерогара, тъй като градът към момента не е развил цялостния си капацитет и благоприятни условия. Друга причина е стратегическото разположение сред Запада и Близкия Изток и Азия.

Държавата се надява на общ финансов резултат от концесията от 2.2 милиарда лева за 35 години. Сметката включва първичната сума - най-малко 550 млн. лева без Данък добавена стойност. Още най-малко 525 млн. лева концесионни такси на година. И 600 млн. евро вложения, като за част от тях се знае, че би трябвало да отидат за нов трети пътнически терминал.

Срокът за предложения за концесията на летище София изтича след по-малко от три седмици, само че е доста евентуално да бъде продължен.

Кой е претендентът

MAG има и ръководи три летища във Англия. Това са Манчестър, лондонското Станстед и Ийст Мидландс, което е профилирано в транспорта на товари. Трите аерогари дружно обслужват близо 60 млн. пасажери годишно, 70 самолетни компании и 745 хиляди тона карго. Летище Станстед е купено от MAG през 2013 година То регистрира 40% растеж на пасажерите досега, а това в Манчестър - 33%. " Очакваме и в София екипът да реализира същото ", споделиха от компанията. Посоченият метод - като се усили броя на самолетните компании, дестинациите и се усъвършенства инфраструктурата и предлаганите услуги.

Manchester Airports Group е обществено - частна компания. Акционери са локалните управляващи на регион Манчестър и Industry Fund Management (IFM). IFM e дълготраен капиталов австралийски пенсионен фонд, притежаващ дял в 16 летища в Австралия и Европа, в това число летище Виена.

И с китайски сътрудник

За концесията на летище София MAG ще взе участие в партньорство с Beijing Construction and Engineering Group (BCEG). " Ние преглеждаме присъединяване си в процедурата за летище София като продължение на меморандума за съгласие сред Китай и България и като част от самодейността " един пояс, веднъж ", " сподели Ксинг Ян, ръководещ шеф на китайската компания сътрудник Вeijing Construction and Engineering Group International.

Китайският държавен холдинг афишира себе си за една от 50-те най-големи строителни компании в света, като сега построява един от най-големите авиационни планове в света - пекинското интернационално летище Даксинг, което ще разполага с 9 писти, над 1.4 млн. кв. метра терминали и ще обслужва 130 млн. пасажери годишно. Първата фаза на летището би трябвало да е подготвена през идната година.

Китайската компанията работи с MAG от 2013 година по капиталовия план Airport City, който се строи на територията на летище Манчестър и е на стойност 2.2 милиарда лева

Кои са другите претенденти за софийското летище четете в седмичния " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР