Cъздадена през 80-те години на XX век от известната клиника

...
Cъздадена през 80-те години на XX век от известната клиника
Коментари Харесай

Свалете 5 кг за две седмици с диетата Майо

Cъздадена през 80-те години на XX век от известната клиника “Майо ” в американския щат Минесота, диетата със същото име е класирана 8-а в рeйтинга на най-хубавите хранителни режими за годината. Тя постанова строги ограничавания, само че пък се отслабва бързо и доста, а неприятните хранителни привички се заместват с потребни, учредени на неповторима хранителна пирамида, основана от лекарите на клиниката.

Какво съставлява

Диетата има две етапи - “Отслабни ” и “Живей ”. Първата се съблюдава 2 седмици и задачата е да придобиете 6-7 потребни хранителни навика, като в същото време се откажете от също толкоз нездравословни. В тази фаза би трябвало да усвоите следните навици: зaкусвайте здравословно в малко количество, основно растителна храна; яжте няколко пъти на ден плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, фибри, яйца; заменете наситените мазнини с ненаситени - зехтин и ядки; бъдете физически дейни. Зачеркнете нездравословните артикули, изключително като междинни хранения - сменете ги с плодове и зеленчуци; не се хранете пред телевизора; намалете количеството месо, захарта и солта; не се хранете постоянно на открито. Отличниците даже стартират да си водят дневник за поетата храна и физическите извършения: целесъобразно е те да са 60 минути дневно.

Фазата “Живей ” затвърждава и продължава наученото в първия стадий, стартира преброяване на калориите. При проект 1400 калории дневно можете да хапвате 4 порции плодове или зеленчуци дневно, 5 порции въглехидрати, три порции протеини/млечни храни, три порции мазнини. Но порциите нормално са от една-две хапки. Плодовете и зеленчуците са в основата на хранителната пирамида “Майо ” а на върха ѝ са мазнините и захарите. Най-долу са храните, които би трябвало да консумирате най-вече. Колкото по-нагоре се изкачвате, толкоз по-ограничени са количествата.

През първата фаза захарта (освен в плодовете) и алкохолът са безусловно неразрешени. После също не са желателни напитки с над 500 калории седмично. 

 

Режимът натъртва на плодовете и зеленчуците.

Действие и точки

Освен върху килограмите, диетата работи добре и върху предразположените към диабет и хората с диабет 2, понижава кръвната захар.

Осма в общата ранглиста, “Майо ” е 11-а в категория “Най-добра за събаряне на килограми ”; 3-а е в бранша “Най-добра против диабет ”; 5-а е в региона “Най-добро здравословно хранене ”; 18-а е в подкатегорията “Бързо събаряне на килограми ”; 10-а е в “Най-добра за сърцето ”; 7-а е в “Най-лесна за осъществяване ”.

Oтслабва ли се

Практиката демонстрира, че през първите две седмици с тази диета може да се отслабне с 3 до 5 кг. После тежестта спада до 0,5-1 кг седмично, до момента в който се доближи мечтаното равнище.

Колко коства

Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни по принцип не са евтини, само че имате необятен избор и можете да наблегнете на продуктите от сезона, а не на вносните. Задължително е да си купите наръчника на клиниката “Майо ”, публикуван на британски.

Лесно ли се съблюдава

Мнозина намират първата фаза “Отслабни ” за много мъчителна. Затова тя е единствено две седмици. После режимът става по-либерален и се яде съвсем всичко, само че в избрани граници.

Кой я следва

Диетата “Майо ” е доста известна в Холивуд – с нея отслабваха звезди като Лайза Минели и Елизабет Тейлър. Знаменитости постоянно се лекуват в клиниката от разнообразни зависимости. Те се подлагат и на диетата и излизат оттова доста вталени. 

Източник 24chasa.bg

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР