Canadian Pacific Railway се съгласи да придобие Kansas City Southern

...
Canadian Pacific Railway се съгласи да придобие Kansas City Southern
Коментари Харесай

Най-голямото ЖП сливане в Северна Америка: Kanadian Pacific придобива Kansas за $25 милиарда

Canadian Pacific Railway се съгласи да придобие Kansas City Southern в договорка за 25 милиарда $. Ако тя се завърши, това ще най-голямото обединение на железопътни компании в историята на Северна Америка и ще сътвори първата компания, обхващаща Съединени американски щати, Мексико и Канада.

Планът е транзакцията да се реализира в пари в брой и в акции.

До договорката се стига откакто веригите на доставките в района започнаха да се възвръщат от ограниченията, нанесени им от ограниченията против ковид, а те бяха и подкрепени от подписването на Споразумението сред Съединени американски щати, Мексико и Канада (USMCA) през предходната година.

" Тази мрежа основава неповторима верига за доставки, която ще разреши на нашите клиенти и сътрудници фактически да се възползват от новата опция и да завоюват от нея ", сподели основният изпълнителен шеф на Canadian Pacific Кийт Крийл.

Все отново сливането би трябвало да бъде утвърдено от Американския съвет за наземен превоз (STB), което се чака да се случи доникъде на 2022 година, защото в нея вземат участие най-малките от седемте железопътни линии клас I в Съединени американски щати.

STB наскоро актуализира своите разпореждания за сливания от 2001 година с въвеждане на условие железопътните превозвачи от клас I да демонстрират, че договорката е в публичен интерес. Kansas City Southern обаче беше изключен от тази регулация, поради дребния му размер, което евентуално лимитира контрола, на който ще бъде подложено придобиването му. Говорител на STB съобщи, че регулаторът към момента не е получил декларация от фирмите, която ще стартира формалния развой на преразглеждане. Той отхвърли да разяснява в допълнение.

Canadian Pacific се съгласи в договарянията си с Kansas City Southern да поеме по-голямата част от риска от договорката да не премине. Тя ще купи акциите на Kansas City Southern и ще ги сложи в самостоятелен концерн с право на глас, изолирайки ги от своя надзор, до момента в който STB почисти договорката.

При завършването ѝ акционерите на Kansas City Southern ще получат 0,489 акции на Canadian Pacific и по 90 $ в брой за всяка своя акция, с което цената на акциите на Kansas City Southern става 275 $. Това е награда от 23% над цената им при затварянето на търговията в петък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР