Бюлетините за местния вот вече са разпределени по Общинските избирателни

...
Бюлетините за местния вот вече са разпределени по Общинските избирателни
Коментари Харесай

Гласуваме с над 17 милиона бюлетини

Бюлетините за локалния избор към този момент са разпределени по Общинските изборни комисии, като са съхранявани на несъмнено място, а Министерство на вътрешните работи ги охранява непрекъснато за да няма нерегламентирани похищения над тях.

Тиражът на всички бюлетини за страната е 17 257 800, като за общинските съветници са напечатани 6 900 000. Същият е и тиражът на бюлетините за кмет на община; а за кметовете на региони в София, Варна и Пловдив са отпечатани 1 858 100 броя бюлетини. Пак толкоз са и за гласоподаване в обитаемоте места (села) – 1 598 500. Цената за дизайн, печатане, хартия, мастило, доставка и превоз на всяка една от милионите бюлетини, коства на данъкоплатеца по 30 стотинки на брой. Бюлетината за общински съветници, изключително в огромните градове, ще би трябвало да се прегъва четири пъти, с цел да влезе в урната, а и с цел да се опази тайната на вота.

По традиция бюлетините са отпечатани на бяла непрозрачна хартия, като на гърба й има място за печатите, които се поставят от членове на секционните изборни комисии. Първият се слага при подаването й на гласоподавателя. В долния й ъгъл още веднъж участва 8-цифреният сериен номер, който се откъсва по перфорацията след гласуването, а след това се поставя вторият щемпел на гърба й. И тази година останаха терзанията, че листата с общински съветници може да бъде доста объркваща за възрастните хора, да вземем за пример, откакто в нея участват имената на десетки претенденти за съветници. И тази година законодателят е планувал алтернатива гласоподавателите да осъществят правото си на избор, без да гласоподават за някого, като в бюлетините още веднъж участва квадратче „ Не поддържам никого “. От ЦИК припомнят, че гласуването би трябвало да се прави единствено с химикал със наследник цвят.

За първия тур на вота са регистрирани 9 неправителствени организации и 735 упълномощени наблюдаващи, които ще наблюдават изборния развой. 21 пък са интернационалните наблюдаващи, като те са от две интернационалните организации – парламентарната асамблея за черноморско икономическо съдействие – ПАЧИС, и 18 наблюдаващи от Естония. Регистрирани са и 4 публични социологически организации с общо 722 души анкетьори.

Тази година страната заплаща по 100 лева заплащане на ръководител на СИК, на зам.-председател и на секретар – по 90 лева, а на останалите членове – по 80 лева Спрямо предходните общински избори надниците са скочили съвсем двойно, а изплащането им ще стартира седмица след провеждането на изборите.

За първи път сумата за вота е в размер на близо 71 млн. лв., – спрямо предишните локални избори, тези ще са с над 20 млн. лева по-скъпи на данъкоплатците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР