Бюджетният дефицит и националният дълг растат, планът на новото правителство

...
Бюджетният дефицит и националният дълг растат, планът на новото правителство
Коментари Харесай

Ще се срине всеки момент. Французите искат отговори от Макрон

Бюджетният недостиг и националният дълг порастват, проектът на новото държавно управление не е впечатлил никого - от ден на ден искания се натрупат против президента. Но, както постоянно, елементарните хора би трябвало да отговорят за грешките на държавното управление. Какво се случва в Петата република?

Зад фасадата

За Париж става все по-трудно да прикрива насъбраните проблеми. Формално Франция остава благонадежден кредитополучател – „ Фич “ поддържа настоящия рейтинг на AA-, кратковременен - F1+ (най-висока надеждност). Но показаният бюджет разтревожи анализаторите и организацията промени дълготрайната прогноза за вероятността от банкрут на емитента в задгранични и национални валути от „ постоянна “ на „ негативна “. Тоест държавните облигации бяха приети за по-малко надеждни.

И е ясно за какво. Миналата година бюджетният недостиг беше 5,5% от Брутният вътрешен продукт, тази година чакат най-малко шест. „ Фич “  прогнозира 6,1, „ вторият най-хубав резултат в еврозоната и съвсем три пъти над плануваната междинна стойност измежду страните от категория АА “.

Експертите позволяват и 6,5%. Във всеки случай задачата от 4,4 е непостижима. През 2025-2026 година съгласно „ Фич “ ще бъде 5,4.

Още напролет министърът на финансите Бруно Льо Мер прикани всички „ да се разсънят и да понижат държавните разноски “. „ Трябва уверено да изоставим всичко, което не носи предстоящите резултати “, сподели той.

Той сподели, че инфлацията се е забавила прекомерно внезапно, оставяйки данъчните доходи с 21 милиарда евро по-ниски от предстоящото, а разноските за компенсации за безработица и заплащанията на локалните управляващи са по-високи.

Дефицитът ще би трябвало да бъде затрупан със заеми, тъй че така и така високият държавен дълг ще се раздуе още повече. Сега – 112% от Брутният вътрешен продукт. „ Фич “ предвижда 118% до 2028 година, Министерството на финансите - 112,9 през 2024 година и 114,7 през 2025 година, оповестява „ Блумбърг “. И защото капиталовата прелест понижава при намаление на рейтинга, ще стане по-трудно да се кърпят дупки.

„ Като най-малко ще бъде по-скъпо “, отбелязва Александър Разуваев, член на надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и мениджърите на риска. Според него лихвата по заема ще бъде нараснала с 50 базисни точки (0,5%).

Естествената последица е понижаване на вложенията. На страната ще ѝ липсват няколко милиарда евро годишно, добавя финансовият анализатор на „ БитРивър “ Владислав Антонов.

Фактите приказват сами за себе си

Експертите са съгласни с оценките на „ Фич “. „ Въпреки че високият дълг не постоянно значи съществени проблеми, в този случай това е тъкмо по този начин, с цел да се обслужват заеми, е нужна постоянна стопанска система, Франция не може да се похвали с такава “, споделя Александър Шнайдерман, началник на отдела за поддръжка на клиенти и продажби в „ Алфа-Форекс “.

Скъпите заеми ще понижат на първо място конкурентоспособността на страната, ще забавят развиването и ще отслабят устойчивостта против рецесии в дълготраен проект.

Антонов счита, че в случай че не се вземат ограничения, до края на годината държавният дълг рискува да нарасне до 114-115% от Брутният вътрешен продукт. За да се усъвършенства обстановката, е належащо да се ускори успеваемостта на държавните разноски, да се подтиква икономическият напредък и да се усили продуктивността. Това не може да се реализира без структурни промени. Също по този начин е значимо да се създаде явен проект за понижаване на бюджетния недостиг.

Никой обаче не има вяра, че Париж е кадърен на това. Сега в Европейски Съюз няма кой да се откаже от глобите и да работи в полза на личните си жители, показва Разуваев. Промяна в метода към финансите също е малко евентуална.

„ Страните от Г-7 не се двоумят да усилят националния си дълг и в това време да учат другите по какъв начин да живеят “, прибавя Антонов.

Разбира се, новият финансов министър Антоан Арман увери, че ще държи дълга под надзор, само че анализаторите на „ Фич “ са скептични.

„ Силната политическа фрагментация и държавното управление на малцинството затрудняват политиките за фискална консолидация “, предизвестява отчетът.

Ако обстановката не се стабилизира, рейтингът още веднъж ще бъде понижен.

Поставен под офанзива

Както постоянно, елементарните хора заплащат за грешките на държавното управление - обществените разноски са първите, които се редуцират. Застрашени са образованието, опазването на здравето и инфраструктурните планове, само че и там нещата не вървят. Вдигат възрастта за пенсиониране, само че парите не стигат.

Кризата в пандизите също се усеща: повече от 77 хиляди души са в ареста. Общата натовареност в пандизите надвишава 125%, а в някои даже 200%. Пенитенциарната система на страната е предопределена за 61,5 хиляди наказани, възнамерявали са да я усилят с 15 хиляди до 2027 година, само че не е ясно по какъв начин да стане това при липса на средства.

Хранителният бранш също изисква внимание. Земеделието се пробва да получи държавна поддръжка към този момент година. Поради високите индустриални стандарти и прекалено високите цени за торове и електрическа енергия, както и данъчната тежест, става нерентабилно да отглеждате лични култури. На 10 октомври, след шестмесечно спиране, фермерите стачкуваха още веднъж: Френската национална федерация на синдикатите на фермерите  и Младите селскостопански служащи  организираха демонстрации в Еврьо, Берн и Лез Андели.

Засега няма правна и финансова помощ за тях. Активистите са възмутени: управляващите не са изпълнили нищо от обещаното при започване на годината.

„ Правителството ни мами и не можем да реализираме нищо “, се споделя в прессъобщение на синдиката.

Така че няма оптимизъм за стопански напредък, изключително поради общоевропейската наклонност за закриване на производства. Въпреки че „ Фич “ увеличи прогнозата от 0,8 на 1,2% от Брутният вътрешен продукт. Според специалисти слабите потребителски разноски и вложения се компенсират от външната търговия, а Олимпийските игри леко коригираха обстановката - плюс 0,25 процентни пункта през третото тримесечие.

За 2025 година обаче прогнозата е понижена от 1,5 на 1,2%. С отслабването на стопанската система става все по-трудно да се намерят вложители и да се изплатят отговорности към тях.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8543Валери Тодоров: В момента политическото пространство у нас създава нови неизвестниАлтернативен Поглед13721Валери Тодоров: Имиджовото навлизане на ВСУ в Курска област сътвори повече проблеми, в сравнение с решиАлтернативен Поглед17924Проф. Нако Стефанов: Китай е на път да стане и софтуерен водач на планетатаАлтернативен Поглед14563Проф. Янко Янев за политическата значимост на нуклеарните ни мощности и географското ни положениеАлтернативен Поглед75341Проф. Нако Стефанов: Славянският православен свят от край време води тази война със ЗападаАлтернативен Поглед367082Княз Никита Лобанов-Ростовски: Тодор Живков беше разумен човек. Той направи доста за БългарияАлтернативен Поглед172410Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед119353Проф. Людмил Георгиев: Живеем в един парадокс! Живеем в пещерата на Платон!  Румен Петков, международен енергиен конгрес, Москва, Европа, по-сама, слугинаж, Съединени американски щати  Румен Петков, международен енергиен конгрес, Москва, Европа, по-сама </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР