Бюджетната комисия в парламента отхвърли предложението в 7-дневен срок от

...
Бюджетната комисия в парламента отхвърли предложението в 7-дневен срок от
Коментари Харесай

Пак скриха кой ни взема левче от петрола

Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли предлагането в 7-дневен период от обнародването на Бюджет 2023 да бъдат подхванати дейности за предварителна анулация на дерогацията върху европейското ембарго за импорт на съветски нефт. Предложението бе направено от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и подкрепено от Движение за права и свободи.
Русия печели милиарди от продажба на нефт в България и финансира войната против Украйна – това бе един от главните причини на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС да изиска в главния финансов закон да се запише предварителна анулация на дерогацията.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи поддържа предлагането, като го аргументира с геополитическата ориентировка на България и неналичието на икономическа логичност от продължаването на дерогацията: „ Цялото това пропито с лобизъм тресавище би трябвало да бъде сритано, би трябвало да бъде хвърлен камък в него. Ако тоа предложение хвърля камък в това тресавище, значи, че най-малко нещо сме свършили към този момент “, сподели Цонев.

От ПП-ДБ настояха за едномесечен период, в който да се проучва евентуален скок на цените на горивата в България и други вероятни последствия. Тезата бе предпазена и от министъра на финансите Асен Василев, а Мартин Димитров от групата на ПП-ДБ влезе в пререкания с Делян Добрев:

„ За един месец, колеги, един месец, не е 4 години, не е 12 години, да съберем елита на нацията, в това число министъра на енергетиката, който по всички въпроси, които са допустимо проблематични, да има решение “.

„ Г-н Мартин Димитров, разликата сред 1 август и 1 септември е 150 милиона $ в посока Русия “, репликира Добрев.

От Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “ бяха срещу предлагането. Въпреки че то няма да влезе в главния отчет на Бюджетната комисия и надлежно няма да бъде прегледано в пленарната зала, Добрев се закани да потърси други текстове, с които въпреки всичко то да бъде гласувано от Народното събрание.
Днес Бюджетната комисия на НС  гледа на второ четене на Бюджет 2023:
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР