Бюджетната комисия в парламента одобри удължаването на държавния бюджет, както

...
Бюджетната комисия в парламента одобри удължаването на държавния бюджет, както
Коментари Харесай

На първо четене: Бюджетната комисия одобри удължаването на бюджета

Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди удължаването на държавния бюджет, както и двата по-малки - на ДОО и НЗОК. Това стана допустимо с 11 гласа „ за ”, 4 „ срещу ” и трима „ въздържали се ”.

ГЕРБ е срещу внасяне на постоянен бюджет с аргумента, че това ще провокира предизборно наддаване в пленарна зала и ще унищожи всевъзможни шансове за удържане на фискалната дисциплинираност.

От Политическа партия упорстват да бъде импортиран нов бюджет за 2023 година от служебното държавно управление.

Движение за права и свободи не желаят постоянен бюджет, а Демократична България са на противоположния полюс. Българска социалистическа партия пък желае постоянен бюджет, с цел да се финансира политиката по приходите в изискванията на растящи цени, само че защото подобен не е импортиран, Корнелия Нинова разгласи, че партията ще поддържа удължителните закони, само че ще направи оферти за повдигане на разноските сред първо и второ четене.

Три разновидността е създало Министерството на финансите за бюджет. С недостиг от 6,5% при продължение на актуалните политики.

„ Не е правилно, в случай че на 15 декември има постоянно държавно управление, то да завари признат бюджет, който да не дава отговор на неговите политики ”, изясни служебният министър на финансите Росица Велкова.

„ Подкрепяме решението на Министерството на финансите, тъй като то продължава политиката, водена до момента ”, сподели шефът на Здравната каса Петко Салчев.

Шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов уточни, че ще бъдат непокътнати обществените заплащания до приемането на идващия бюджет.

„ Да сме наясно – с невнасянето на държавен бюджет, което е в нарушаване на Закона за обществените финанси, вие налагате политика и това е политиката на заледяване на приходите и обществените заплащания ”, разяснява Асен Василев.

Министър Лазар Лазаров му отговори, че обществените заплащания ще бъдат обезпечени до размерите си, избрани в нормативни актове, и няма да има никаква спънка за нарастването на пенсиите от 1 юли 2023 година, даже да няма признат държавен бюджет.

От „ Демократична България ” желаеха повече информация какво би станало, в случай че няма държавно управление и до май месец следващата година.

„ Ако бъде признат този законопроект, той може да действа до юни-юли ”, изясни Велкова.

Мария Минчева от Българската стопанска камара сподели, че приканват народните представители за рационално държание и че е нужна тригодишна средносрочна прогноза.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР