Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и

...
Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и
Коментари Харесай

Бюджетната комисия гласува 3400 лв. таван на осигуровките

Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи за заледяване на оптималния застрахователен приход на 3000 лева Депутатите в комисията одобриха предлагането на държавното управление от 1 април оптималният застрахователен приход да се усили на 3400 лева, написа " Сега ". За него гласоподаваха 13 депутати от ръководещата коалиция, един беше срещу. В момента комисията разисква на второ четене законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година, от който зависят пенсиите, осигуровките и компенсациите.

При първото четене на законопроекта Ивайло Мирчев от Демократична България сподели, че парламентарната група ще предложи нарастването да се отсрочи за 1 юли, с цел да се създаде автоматизиран механизъм за този растеж. Това е избирателен ангажимент на " Демократична България ". Подкрепа за замразяването изрази и Любомир Каримански (ИТН). Никой от четворната коалиция обаче не внесе такова предложение - то пристигна от Движение за права и свободи първо, а по-късно и от депутата на ГЕРБ Красимир Вълчев.

" Имахме възражения, само че организирахме доста интензивни диалози с ИТ бранша. Този бранш фактически е към една четвърт от групата осигуряващи се на над 3000 лева, само че от една трета до половината чиновници в една компания са обезпечени на над 3000 лева ", изясни Георги Ганев. Той уточни, че вследствие на тези интензивни диалози, компаниите са склонили на нарастването. " Те остро възразяват против него, само че схващат, че то би трябвало да се случи ", разяснява депутатът. Ангажиментът да се търси справедлив механизъм за нарастването остава.

В полемиката се включи и вицепремиерът Асен Василев, който е най-големият бранител на нарастването. Срещу предлагането на Вълчев той посочи познатия мотив - че повдигането от 2600 на 3000 лева на оптималния застрахователен приход от ГЕРБ през 2019 година не е довело до понижение на ИТ експертите, а ги е нараснало. " Не споделих, че ще докара до понижаване, само че споделих, че в случай че не го вдигнем, ще ги увеличим още повече ", отвърна му някогашният образован министър.

След като при първото четене осигуровките на записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители бяха съществена тематика на дебатите, този път депутатите бяха относително сбити, със поръчката полемиката да бъде в пленарна зала. В комисията вицепремиерът Василев изясни, че на този режим се самоосигуряват 27-31 хиляди лица съгласно сезона. Зам.-социалният министър Лазар Лазаров пък добави, че е редно всички самоосигуряващи се да бъдат равни в закона, а на останалите минималният застрахователен приход става 710 лева

Комисията гласоподава нарастване на минималното на ден обезщетение за безработица от 12 на 18 лева от 1 април. Максималното се усилва от 74,29 лева на 85,71 лева

До този миг депутатите от четворната коалиция стройно гласоподават предложенията на държавното управление. Те не поддържаха даже нищожното нарастване на еднократната помощ при гибел на обезпечено лице от 540 на 600 лева, препоръчано от Движение за права и свободи. " Знаете какъв брой коства едно заравяне, а разходът за тази смяна е към 400 000 лева ", разяснява Хасан Адемов. Мнозинството обаче гласоподава въздържал се.

" Смислено е да отпадне таванът на пенсиите, само че когато разработим формулата за оптималния застрахователен приход. По принцип това е положително предложение, само че не му е в този момент времето ", разяснява Асен Василев предлагането на ГЕРБ да се отстрани оптималният размер на пенсията. Предложението бе подкрепено от шестима депутати на опозицията, един гласоподава срещу, а 12 се въздържаха. С 13 гласа за и един въздържал се таванът бе застопорен на 1500 лева най-малко до актуализацията през юли.

По мотив предлагането на Движение за права и свободи първите три дни от болничния да се поемат от Национален осигурителен институт, а не от работодателя, както бе въведено като краткотрайна мярка, общественото министерство изясни, че това е мярка против злоупотребите. " В европейската процедура има подобен интервал на изчакване преди да се включи осигурителната институция, като той е сред 2 и 15 дни ", разяснява зам.-министър Лазар Лазаров. Той се оправда и с огромните разноски за Национален осигурителен институт, които ще наложи предлагането на Движение за права и свободи.

За нарастването на обществената пенсия за неработоспособност, Лазаров изясни, че са срещу, защото тя е обвързана със обществената пенсия за напреднала възраст, която била увеличена повече от останалите. Според него, в границите на 2 месеца при тези заплащания има " съществено нарастване ", защото с изключение на базата, бяха повишени и процентите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР