Бюджетната комисия реши да отпусне допълнително 220 млн. лв. за

...
Бюджетната комисия реши да отпусне допълнително 220 млн. лв. за
Коментари Харесай

220 млн. лева, за да бъдат платени на строителните фирми тази година с актуализацията |

Бюджетната комисия реши да отпусне в допълнение 220 млн. лева за пътния отрасъл до края на годината с актуализиране на държавния бюджет.

Предложението беше на служебния министър на финансите Асен Василев. Парите са за погашение на част от дължимите от АПИ пари към строителните компании. Докато течеше съвещанието на комисията, пред Народното събрание имаше митинг на строителни компании.

Други 100 млн. лева са планувани за пътно разчистване и други фактури, които ще излязат до края на годината.

Това са част от неизплатените 1,3 милиарда лв. към компании от сектора за свършена работа. Останалата част от задълженията е планувано да се платят на две равни вноски през 2022 и 2023 година За да се извърши това заричане, би трябвало да се разреши на организацията да подписа анекси с фирмите-изпълнители, с цел да станат договорите годни. Предлага се и заплащането по тези контракти да става за петгодишен интервал на равни шпации, започвайки през 2022 година

Василев сподели, че договорите, по които не е свършена работа, а е плащано авансово по тях, са дадени на прокуратурата, а работата по тях ще бъде предоставена по закона за публичните поръчки. “Тук няма отговорна и почтена страна, има доста отговорна страна и малко отговорна страна, която се е съгласила, че някой различен ще продължи да им заплаща. Виновните са уволнени и дадени на прокуратурата. Има си правосъдна власт ”, сподели Василев.

Той напомни, че казусът на строителните компании като " Автомагистрали - Черно море " са договорите, направени с АПИ по Закона за публични поръчки. Агенция " Пътна инфраструктура " е направила възлагания в пъти над цената на договорите със строителните компании. Например по контракти за 20 млн. лв. се вършат възлагания за 200 милиона лв., каквато е всеобщата процедура в АПИ, сподели Василев. Това е нелегално, тъй като Закон за обществените поръчки разрешава възлаганията да са до 50 % над цената на контракта, посочи той.

Другият метод, съгласно министъра, е компаниите да си търсят правата по правосъден ред.

Правим по този начин, че да има единствено банкови гаранции за осъществяване на договорите, а не застраховки. Даваните задатъци на компаниите също наложително ще са с банкови гаранции от страна на изпълнителите, сподели Асен Василев.

Йордан Цонев (ДПС) изиска застраховките за осъществяванията на контракти да се признават, тъй като са по-евтини за компаниите от банковите гаранции. „ Ако се разрешат застраховки по договорите вместо банкови гаранции, предизвестявам, че има застрахователни компании, които не са капитализирани и издават застраховки за големи суми. Ако страната опита да си вземе парите от тях, ще се стигне до срив в застрахователния бранш ”, сподели Василев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР