Бюджетната комисия на Народното събрание прие на първо четене промени

...
Бюджетната комисия на Народното събрание прие на първо четене промени
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие на първо четене по-нисък ДДС за книги и ресторанти

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на първо четене промени в ставката за Данък добавена стойност за предложение на ресторантьорски услуги и за продажба на книги да се понижи от 20 на 9 %.

Шестте оферти за понижаване на Данък добавена стойност, които се разискват в Народното събрание ще понижат приходите в държавния бюджет с 1.763 милиарда лв.. Това са 16,57 на 100 от общите доходи от налога, написа в Становище с номер 01-00-90 на МФ и импортирано в Бюджетната комисия на Народното събрание.

ГЕРБ и "Обединени патриоти " внесоха измененията в Закона за Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги

За да се компенсират разноските в бюджета Корпоративният налог би трябвало да се вдигне до 17-18 на 100, а Данък добавена стойност за другите артикули - на 24 % са пресметнали в Министерството на финансите. В момента множеството артикули и услуги са със ставка 20 % Данък добавена стойност, а с 9 % са единствено хотелиерските и сродни на тях услуги.

Очакваният негативен резултат от понижаване на ставката на годишна база е както следва:

- доставки на детски храни, предопределени за деца до три години и детски фармацевтични артикули, в това число памперси - 39 млн. лева;
-доставка на учебници, хартиени или електронни, както и образователни пособия, детски книги с илюстрации - 19 млн. лева.;
- Ресторантьорски и кетъринг услуги - 150 млн.лева;
- Доставка на храни и лекарствени артикули, в това число на тези, заплащани от НЗОК - 1538 млн. лева;
- доставка на общи туристически услуги - 19 млн. лева;
-доставка на фитнес услуги - 4 млн. лв..

Данък добавена стойност за заведения става 9%

Приемането на предложенията ще доведат да увеличение на разноските на приходната администрация и на бизнеса за отчитане и следене на другият Данък добавена стойност. Намаляването на ставката не води автоматизирано да понижаване на цените на стоките и услугите, нито да увеличение на приходите на лицата. Промяната на ставката единствено за част от стоките и услугите ще докара до напрежение в други браншове и сфери на икономическия живот, показват от Министерството на финансите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР