Бюджетирането на принципа пари срещу резултати у нас на практика

...
Бюджетирането на принципа пари срещу резултати у нас на практика
Коментари Харесай

Министерство изхарчило 5 пъти повече пари над бюджета си

Бюджетирането на правилото " пари против резултати " у нас на процедура не работи, макар че е въведено на " хартия ", излиза наяве от одит на Сметната палата за ефикасното използване на така наречен програмно бюджетиране от януари 2016 година до декември 2018 година

По тази причина у нас е допустимо министерство да изхарчи 5 пъти повече от гласувания му от Народното събрание бюджет, както се е случило с ведомството на районното развиване през 2016 година и 2018 година През 2017 година бюджетът му е надвишен 3.8 пъти, написа в одита.

През 2016 година районното министерство е имало гласуван бюджет от 327 млн. лева, само че е завършило годината с изхарчени 1.7 милиарда лева Година по-късно бюджетът на ведомството е бил 401 млн. лева, само че то съумява да похарчи 1.5 милиарда лева През 2018 година пък при гласувани разноски от 418 млн. лева действително осъществените са 2.1 милиарда лева " Това значи, че част от осъществените през година промени по бюджета на министерството въобще не са били планувани и планувани ", разяснява Сметната палата.

Примерът е индикативен за практическия неуспех на концепцията за програмно бюджетиране в България, чиято концепция е да се финансира постигането на съответни заложени посредством бюджета резултати.

И през трите одитирани години големите изключителни разноски са направени с помощта на утвърдилата се процедура ГЕРБ да натрупа големи настоящи остатъци по бюджета през годината посредством задържане на разноските (т. нар. псевдоизлишъци), които се изсипват вкупом през ноември или декември в съответен, посочен от ръководещите, инфраструктурен мегапроект.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР