Бюджетът за фонд Култура към Община Варна ще бъде увеличен

...
Бюджетът за фонд Култура към Община Варна ще бъде увеличен
Коментари Харесай

Двойно увеличение на парите за култура във Варна: Подсигурени ли са всички фестивали?

Бюджетът за фонд „ Култура ” към Община Варна ще бъде повишен съвсем двойно за тази година са заложени 1,8 млн. лв. . От тях 1,6 млн. лв. са за директно отворени планове, а останалите 200 000 лв. – за самоинициативно изкуство. Ще бъдем кардинални и деликатно ще подходим при подбора на плановете. Това съобщи заместник-кметът на Варна по обучение, просвета и спорт Павел Попов във връзка проектобюджета за 2024 година .

25,8 млн. лв. са заложени в проектобюджета във функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “, сподели още заместник-кметът. Той разясни, че всички фестивали на Варна са подсигурени финансово от общината.

„ През тази година са планувани повече средства за естетизация на градската среда „, сподели още Попов.

По негови данни, следва да завърши ремонтът на Филиала на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ . Проектът беше в риск, заради закъснение на дейностите и занижен надзор, само че общината резервира европейското финансиране, като разчитаме и на мобилизацията на строителя, уточни Попов, наблягайки, че към този момент се вършат оперативки на работната площадка на ежеседмична база.

Попов заключи още, че нарастване в бюджета за 2024 година е планувано и по трите посоки от неговия сектор – и за образованието, което е приоритет, и за културата, и за спорта. Всички други изказвания са спекулации и не дават отговор на истината, безапелационен бе той.

В Индикативната стратегия за общински планове на Министерството на финансите, гласувана с държавния бюджет за 2024 година, Община Варна получи финансиране и за още три градски обекта , свързани с просвета и отдих.

Средствата са предопределени за реорганизация и главен ремонт на прилежаща постройка към Художествен музей „ Георги Велчев “ за основаване на Арт-център на стойност над 505 хиляди лева; планиране и създаване на зона за публичен отдих в региона на така наречен “Дупка “ – на стойност 1 млн. лв.. Третият обект е разработване на капиталов план „ Консервация, реституция, социализация и експониране на Аспарухов Вал “, на стойност към 200 хиляди лв..

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР