Бюджетът за 2023 г. дава път на България към еврозоната.

...
Бюджетът за 2023 г. дава път на България към еврозоната.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Бюджет 2023 дава път на България към еврозоната

Бюджетът за 2023 година дава път на България към еврозоната. Това написа в профила си във фейсбук съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) Кирил Петков, откакто рано тази сутрин парламентът одобри дефинитивно законопроекта за държавния бюджет за актуалната година. 

„ Благодаря на целия тим, с който бяхме дружно до 6:00 часа сутринта в Народното събрание, един до друг, с цел да приемем бюджет с 3 % недостиг, съответна обществена стратегия и с ограничения изсветляващи стопанската система “, написа Петков. 

Заседанието на Народното събрание продължи над 20 часа. Около 5:40 тази заран депутатите гласоподаваха на второ четене бюджета. Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. Бюджетът е в в началото заложените параметри - с 3% недостиг, със сериозна финансова стратегия, с едно преразпределение на част от финансовите разноски към в допълнение възнаграждение, което Народното събрание гласоподава, в размер на към 300 000 000 лв.. 

По думите му в огромната си част фискалните ограничения са непокътнати по този начин, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на страната стартира с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше съществени и продължителни диспути. 

Попитан дали може да има някаква смяна, поради обстоятелството, че Българска народна банка ревизира прогнозата си за напредък на стопанската система на 1%, а бюджетът е направен при 1.8%, той отговори, че продължава да има вяра, че стопанската система ще пораства по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че по този начин или другояче данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да уберат разлика, изясни финансовият министър.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР