"Бюджетът за 2022 г. е може би най-социалният бюджет за

...
"Бюджетът за 2022 г. е може би най-социалният бюджет за
Коментари Харесай

Явор Божанков: Бюджетът е най-социалният от 30 години. Работим по формула за преизчисление на пенсиите

"Бюджетът за 2022 година е може би най-социалният бюджет за последните 30 години. Но философията му не е просто да дадем повече, а да разтеглим кръга хора, които имат достъп до обществени услуги и да подобрим тяхното качество. Докато ГЕРБ управляваше, помощта за развъждане на второ дете беше под 400 лева В този бюджет тя ще бъде 710 лева Всички пенсии се усилват и всеки пенсионер в България ще има по-високи приходи, в сравнение с предходната година. Успоредно с това работим по формула за преизчисляване на всички пенсии и не сме се отказали от тази огромна цел на Българска социалистическа партия. " Това съобщи националният представител от "БСП за България " Явор Божанков в предаването "Денят On Air " по Bulgaria On Air.
Божанков: Новият антикорупционен орган ще е работещ, с механизми за отчетност, гласност и отбрана на правата на жителите.
 
Той  уточни, че обществената политика е ориентирана за решаването на огромния проблем - демографската злополука. Безплатните детски градини и ясли са нещо, за които Българска социалистическа партия води дълга борба, са към този момент факт,  както и помощите за развъждане на дете и детските надбавки. "Почти всеки съставен елемент е повишен с 15-20% ", отбеляза  Божанков.
 
"До дни ще предложим първите законопроекти за закриване на спецсъдилищата, промяна в антикорупционния орган и други сфери на правосъдната система, които ще реформираме. Но по-голямата тематика остава - смяна в Конституцията. Тя изисква квалифицирано болшинство от 2/3 - без ГЕРБ, Движение за права и свободи или "Възраждане " такава смяна не може да стане. Затова предложихме не диалог в границите на съдружния съвет, а временна  парламентарна комисия, в която да взе участие и опозицията. ", сподели националният представител от левицата.
 
Божанков съобщи, че е останал сюрпризиран, че по тази тематика "Възраждане " работи в синхрон с ГЕРБ и Движение за права и свободи. "За ГЕРБ и Движение за права и свободи сме наясно, че когато става въпрос за прокуратурата, основният прокурор Гешев, Цацаров и КПКОНПИ, не са отворени към обилни промени. "Възраждане " бяха изненада, тъй като видях в техните дейности синхрон с ГЕРБ и Движение за права и свободи, въпреки да са давали поръчки за друго ", обърна внимание той.
 
За промените, които ръководещите плануват в КПКОНПИ, националният представител от левицата съобщи: "Имаме желание да реформираме антикорупционния орган, като го разделим на две обособени структури - една, която се занимава единствено с корупция и една, която се занимава единствено с нелегално добито имущество и спор на ползи. Искаме да му придадем проверяващи функционалности и да създадем органа работещ, а освен някакво осведомително бюро, което Сотир Цацаров оглавяваше, без никакъв резултат. "
 
Той сподели още, че се планува новият антикорупционен орган да може да апелира отхвърли от внасяне на обвиняване от прокуратурата, да се образува досъдебно произвеждане и да се внесе обвинителен акт. Божанков изясни, че в случай че по време на правосъдния развой прокуратурата въпреки всичко се откаже да поддържа обвиняването, новата конструкция да може да остане страна по делото в качеството си на частен обвинител. По неговите думи се плануват още механизми за цялостна отчетност пред Народното събрание, за гласност, както и механизми, които да подсигуряват правата на жителите.
 
По мотив закриването на спецсъдилищата, Божанков увери, че делата ще продължат и няма да има спиране, прекъсване или започване от начало. "Основният проблем с държавното обвиняване е, че то е йерархична конструкция, в която основният прокурор може да се намесва в делата на обособените прокурори. Затова прокурорите би трябвало да бъдат самостоятелни, а фигурата на основния прокурор да има административни функционалности, в случай че въобще такава фигура би трябвало да има, само че тя не би трябвало да има толкоз власт и мощ. Това е маркирано и от Венецианската комисия, и в мониторинговите отчети ", разяснява Явор Божанков.
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР