Бюджетът за 2022 г. да бъде приет най-късно до края

...
Бюджетът за 2022 г. да бъде приет най-късно до края
Коментари Харесай

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

Бюджетът за 2022 година да бъде признат най-късно до края на януари - за това се схванаха договарящите партии Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България по време на договарянията в бранш " Финанси ".

Преди изборите служубният министър на финансите Валери Белчев сподели, че ведомството напредва с подготовката на бюджета, а преди няколко дни министър председателят Стефан Янев разгласи, че държавното управление е готово с проект за проектобюджета за 2022 година, който постоянното държавно управление би трябвало да доработи.

Още преди започването на договарянията водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че бюджетът е едно от първите неща, които би трябвало да се дискутират и одобряват, защото през него минават политиките, изключително в спешния интервал. По мотив срещата в централата на Българска социалистическа партия с представители на Политическа партия, която провокира интерес, Нинова изясни пред " Нова нюз ", че тя е била точно поради опцията приемането на бюджета да се забави. Ние настояваме бюджета да се одобри до края на годината, зави Нинова.

По огромна част от обсъжданите тематики в бранша на финансите партиите реализираха единодушие, само че тематиките, които провокираха полемики, бяха оставени за разискване и оценка на равнище водачи или за полемика в идващ миг. С този мотив не бяха признати някои претенции, свързани с огромно финансиране, защото не беше известно какви ще са приходите, с които ще се покриват потребностите в редица сфери. Преговарящите си сложиха период да заложат в бюджета за 2022 година недостиг сред 3,5-4,5%, а през лятото, когато плануваните работни групи по разнообразни тематики излязат с резултати, да се направи актуализация, която да включва и нужните промени. Засега се възнамерява актуализацията да влезе в действие от юли.

По отношение на бюджетния недостиг Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че в изискванията на рецесия развити пазарни стопански системи внезапно усилват бюджетните си разноски, само че у нас това крие опасности за финансовата система. Има страни с недостиг над 10% от Брутният вътрешен продукт. Ние бихме подкрепили нива на бюджетен недостиг за 2022 година от 4-4,5%, сподели той.

Baжнa тематика, пo кoятo ce oбeдиниxa пpeгoвapящитe, e пpoмянa в мoдeлa нa бюджeтиpaнe нa кaпитaлoвaтa пpoгpaмa нa дъpжaвaтa. Кaпитaлoвитe paзxoди ca дpyгaтa пopoчнa пpaктикa, ocъщecтвявaнaтa oт пpeдишнaтa влacт - зaлaгaнe нa мнoгo пapи зa гoдинaтa, изпълнeниe нa мaлкa чacт oт тяx и пpepaзпpeдeлянe нa ocтaнaлaтa cyмa " пo ycмoтpeниe нa пpaвитeлcтвoтo ".

Cпopeд Aceн Bacилeв тpябвa дa имa мнoгoгoдишнo плaниpaнe нa дъpжaвнaтa кaпитaлoвa пpoгpaмa. Taзи идeя бeшe пoдкpeпeнa oт БCП. Pyмeн Гeчeв дaдe пpимep c Гepмaния и Итaлия, къдeтo ce плaниpa зa 2, 5 или 10 година нaпpeд и вcякo пpaвитeлcтвo изпълнявa тeзи пpoeкти.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР