Бюджетът трябва да гарантира, че Европейският съюз има финансовите ресурси

...
Бюджетът трябва да гарантира, че Европейският съюз има финансовите ресурси
Коментари Харесай

Ползите от ЕС далеч надхвърлят вноските в бюджета, обяви Европарламентът

Бюджетът би трябвало да подсигурява, че Европейският съюз има финансовите запаси да реализира стратегии и планове, които усъвършенстват живота на хората в Европа. Финансирането на Европейски Съюз обезпечава поддръжка за фермери, градове, райони, студенти, откриватели, бизнесмени и неправителствени организации из цяла Европа.

Настоящият дълготраен бюджет на Европейски Съюз завършва на 31 декември 2020 година Европейската комисия показа през май 2018 година предложение за идващия финансов интервал от 2021 до 2027 година Европейският парламент одобри позицията си през ноември 2018 година и я препотвърди през октомври 2019 година Държавите членки в Съвета за момента не са постигнали единодушие между тях и надлежно договарянията сред институциите не могат да стартират.

След срещата на върха на 20-21 февруари, която беше отдадена на дълготрайния бюджет, ръководителят на Парламента Давид Сасоли изрази отчаяние от неналичието на единодушие в Европейския съвет и вяра, че бъдещите договаряния ще покажат, че Европейски Съюз е подготвен да поддържа упоритостите си с задоволително средства.

„ Европа е изправена пред невиждани провокации като климатичните промени, дигитализацията и нов геополитически ред... Ако понижим упоритостите си, това единствено би се отразило отрицателно на години прогрес и интеграция “, съобщи Сасоли.

Крайното решение за дълготрайния бюджет се взема от Съвета след договаряния с другите институции, само че Парламентът би трябвало да даде единодушието си, с цел да може решението да влезе в действие.



Колко огромен би трябвало да бъде бюджетът на Европейски Съюз

Размерът на бюджета на Европейски Съюз е дребен спрямо разноските, които вършат страните членки на национално равнище. След разбор на ресурсите, които са нужни за реализиране на задачите във всяка една област, Парламентът предлага бюджет на Европейски Съюз в размер 1,3% от брутния народен приход на Европейски Съюз. Средните национални разноски на държавните управления в Европейски Съюз са 47% от техния брутен народен приход.

Парламентът поредно пази тезата, че с цел да може Европейски Съюз да отговори на упованията на жителите и да осъществя уговорките и упоритостите си, би трябвало да разполага с задоволително средства, с цел да влага в бъдещето.

Един от основните въпроси е в кои области финансирането на Европейски Съюз ще бъде от най-голяма изгода за европейците. Депутатите желаят да запазят финансирането за фермерите и за по-слабо развитите райони на актуалното равнище. Общата селскостопанска политика е финансирана напълно от Европейски Съюз и цели да обезпечи безвредна и качествена храна, както и почтени приходи на земеделци и животновъди. Подкрепата за по-слабо развитите райони предизвиква солидарността и подсигурява, че всички печелят от единния пазар.

Но Европейски Съюз е изправен и пред други провокации, някои от които се появиха наскоро ‒ да вземем за пример, развиването на цифровите технологии, миграцията и сигурността. Всички те изискват свежи вложения. Парламентът упорства и за по-решителни ограничения в региона на климата, както и за обезпечаване на поддръжка за обективен преход към въглеродно неутрална стопанска система. Депутатите виждат потребност и от още средства за младежите, просвета и нововъведения и за поощряване на дребния бизнес.

Бюджетът на Европейски Съюз е капиталов инструмент, който носи добавена стойност и основава трансгранични благоприятни условия за хората и компаниите в Европа. Единният пазар, да вземем за пример, отстранява пречките пред търговията и прави допустимо компания от една страна в Европейски Съюз да навлезе елементарно в други страни членки. По оценки, представени от Европейската комисия, изгодите от това са доста по-големи от вноските, които всяка обособена страна прави към бюджета на Европейски Съюз.

Изследвания демонстрират, че съществуването на единния пазар е основало 3,6 милиона работни места от 1990 година и в случай че пазарът не съществуваше, брутният вътрешен артикул на Европейски Съюз щеше да бъде с 8,7% по-малък. Средностатистическият жител на Европейски Съюз печели 840 евро повече годишно с помощта на единния пазар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР