Бюджетът на служебния кабинет замразява доходите. Ще го преработимНашата трайна

...
Бюджетът на служебния кабинет замразява доходите. Ще го преработимНашата трайна
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Благодарение на БСП в правителството, България не изнесе досега оръжие за Украйна

Бюджетът на служебния кабинет замразява приходите. Ще го преработим
„ Нашата трайна позиция е срещу даването на оръжия за Украйна, тя е кардинална и поредна. Ние осъдихме експанзията на Русия в Украйна, определихме я като война още в самото начало. Направихме всичко допустимо да помогнем на украинците, бягащи от войната, приехме бежанци, оказахме филантропична помощ. Тогава в държавното управление дадохме всичко, което е допустимо, с цел да посрещнем дами, майки, деца. Абсолютно обикновено е да окажеш помощ на тези хора в такава тежка обстановка, само че постоянно сме били срещу даването на оръжия. Смятаме, че това ни прави страна в спора, че е рисково за България, и че не трябва да го разрешаваме. И през днешния ден поредно си гласувахме срещу. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ, по отношение на решението на Народното събрание за оказване на военна поддръжка.

В предаването “Лице в лице “ тя изясни, че България може да взима независими решения и е в националния интерес на страната да не предоставяме оръжия. „ Позицията на Българска социалистическа партия дава отговор на националния интерес на България “, безапелационен е водачът на левицата и добави, че най-важни са апелите за преустановяване на военните дейности, да се договаря и да се реализира мир. „ Ние сме партия на мира – идеологически, исторически “, сподели още тя.

„ Днес в залата цитирах президента Макрон, който единствено преди няколко дни на конференцията в Рим “Зов за мир “ сподели: “Има изгледи за мир в Украйна и този миг несъмнено ще пристигна “. Но през днешния ден чуваме сътрудниците, които споделят, че и те са за мир, само че желаят да дадем оръжия. Е по какъв начин въоръжавайки страни да се избиват между тях, ще постигнеш мир? “, попита Нинова и дефинира това като безусловно нелогично.

„ Доста странна коалиция през днешния ден се получи “, счита водачът на Българска социалистическа партия и изясни: „ Върху нас последните дни се залепи един етикет “хартиената коалиция “, че Българска социалистическа партия се е върнала в статуквото. Днес също видяхме забавна коалиция на статуквото, ние я нарекохме “коалиция на войната “. Много необичайно “Демократична България “ гласоподаваха с Движение за права и свободи, “Продължаваме смяната “ с ГЕРБ, с които сякаш водят война. Най-изненадваща беше позицията на “Български напредък “, тъй като Стефан Янев и преди изборите изрично е заявявал “не “ на оръжията, през вчерашния ден в това число сподели, че би било неточност и през днешния ден внезапно с противоположна позиция “, уточни Нинова и дефинира цялата обстановка като политическа неустойчивост с плаващи болшинства.

Тя разяснява изявлението на Андрей Ковачев от ГЕРБ, че Българска социалистическа партия желаят мир отпред с Ленин, Сталин и Брежнев: „ Колко може да си комплициран ментално, с цел да кажеш такова изречение? Искаме мир, тъй като войната унищожава “, разясни тя.

По думите на Нинова, с връщането на хартиената бюлетина се дава право на хора, които не отиват да упражнят правото си на глас заради боязън, заради терзание от машината, да го създадат. „ Тоест даваме равни благоприятни условия и на тези, които желаят на машина, и на тези, които желаят на хартия. Нашето предложение не е да махаме машините, а да има смесено гласоподаване “, изясни тя.

„ Обърнете внимание, че в нощта на изборите всички ръководители на партиите повтаряме едно и също изречение: “Ау, какъв брой е ниска изборната интензивност. Ау, хората не излизат да гласоподават “. Институциите са нелегитимни, ние нямаме задоволителна представителност. Връщането на хартията ще увеличи изборната интензивност и ще ни направи по-легитимни като институция “, безапелационна е Нинова.

Във връзка с фалшификациите при хартиените бюлетини тя съобщи: „ Това е самопризнание за изтощение на страната да се оправи с този проблем. Вместо всички да се хванем и да се оправим с фалшификациите, този проблем го замазваме с различен – машините и отнемане на част от хората да упражнят гласа си “, разяснява тя, а по тематиката с пазаруването на гласове попита: „ Всички партии имаме представители в комисиите, за какво те позволяват това да се случва? Купуват ли ги, дайте да забележим кой ги купува. “

Като втори мотив за връщането на хартията, Нинова очерта основателни подозрения в обществото за истинността на машинния избор. „ Ние получихме и доказателство. В три области – Варна, Търново и Пазарджик машините в деня на изборите изписаха “дневникът е фалшифициран “, уточни тя и добави, че не е тяхна работа да го проверяват. „ Има си държавни институции, има длъжностен кабинет и той дава отговор за честността на изборите. Имаше обвързване да се броят разписките, редом с другото, да кажат какво се случва “, прикани тя.

По тематиката с вмешателството на прокуратурата във вътрешнопартийните действия на Българска социалистическа партия Нинова съобщи: „ Поставям го като кардинален въпрос за обстановката в страната. Прокуратурата води предварителна инспекция по партиен въпрос на Българска социалистическа партия – за първи път в историята на правораздаването в България – по тъжба на един партиен член. И какво прави – приканва членове на партията, които са взели участие в партийно заседание, на Национален съвет, на разпит – какво са споделили на това партийно заседание, за какво са го споделили. Онзи ден стигнаха до такава степен да призоват преброителите, с цел да ги питат по какъв начин са броили гласовете, правилно ли са ги броили. Това коства ли ви се обикновено? “, попита водачът на социалистите.

По думите на Нинова, прокуратурата я е предиздвикала да наруши закона, като я е задължила да връчва призовки на членове на партията. „ Защото съм им била шеф, а в закона пишело, че по този начин може. Председател на партия не е шеф на членовете, там хората са по силата на концепциите си, морала си и волята си. Аз не ги назначавам, те не са на трудов контракт. Те ми пишат три писма, които аз да връча, толкоз ли свършиха нарушителите в България? “, попита възмутено тя и предложи да се занимаят с наркоманите по улиците, с пияните водачи, с битовата престъпност, с изнасилените баби за 20 лв..

Призовката от преди няколко дни Нинова не знае защо е, защото не е била в дома си. „ Но тук въпросът е кардинален. Питам – в миналото призовка връчвана ли е от правосъдна защита, двама униформени, в 07:00 часа сутринта, идват ти в блока и къщата, звънят по звънците на съседите и търсят Корнелия Нинова, която всеки ден е пред камерите, всеки ден съм в Народното събрание? Изпратете естествен призовкар, дайте ми призовка “, съобщи тя и изясни, че правосъдна защита има функционалности да води наложително пандизчии и нарушители. „ При всички хора отива призовкар, при нас в 07:00 часа сутринта идват униформени. Това не е редно, оставете на мира фамилията ми, съседите ми. Това е психически напън и опит за някакво злепоставяне “, счита водачът на Българска социалистическа партия.

Тя изясни, че това не се случва за първи път, само че следващият път е препълнен търпението ѝ: „ В рамките на няколко седмици идват за следващ път. Двама униформени носят една призовка в 07:00 сутринта. Аз разбирам да се укривам и да не могат да ме намерят, само че аз съм всеки ден пред очите на хората “, сподели още тя.

Във връзка със срещата сред Българска социалистическа партия и Иван Гешев Нинова съобщи: „ Не желаех срещата с основния прокурор да се трансформира в партийни тематики, желаех да е за огромни въпроси. Това е битката с досегашния модел на ръководство. Зададохме му няколко въпроса: “След като самият той през 2017 година разгласи, че има политици, получавали пари с чували от КТБ, откакто аз персонално съм написала няколко писма, обявете ги тези политици, дайте ни ги “, и го попитах по кое време. Отговорът беше, че няма да ги разберем. “

Нинова уточни и другите тематики, по които от левицата са отправили въпроси: „ Всички 13 сигнала, които за 6 години, като съпротива на ГЕРБ, ние сме подавали за подозрения за закононарушения, за обири, автомагистрали, оградата с Турция, публичните поръчки в Хасково – питахме какво става с тях, само че съответен отговор нямаше. Питах съответни настоящи паники на доста фамилии – райския газ. Казвам го като майка и жена – всички заведения сега тровят децата ни с божествен газ. Ние приехме закон, забранихме го “, напомни тя. По думите ѝ Гешев непрекъснато е повтарял, че законите са неприятни, по тази причина от левицата са попитали какъв закон да напишат, с цел да спрат да тровят децата ни с божествен газ.

„ Другото беше какви закони да напишем, с цел да може тези, които карат пияни, дрогирани и убиват хора по улиците, да си получат заслуженото. По този въпрос имаше отговор – че имат законодателни оферти, ще ни ги предадат и ще ги обсъдим “, сподели още тя.

Нинова не счита, че законът пречи у нас да няма наказан човек, за който мнозина подозират, че е част от корупционния модел. „ Имаме и положителни закони. Имаме и слаби, само че те могат да се подобрят. Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс са променяни напълно скоро, не са остарели. Но, с цел да се стигне до правдивост и до неоправдателна присъда, това е комплект от ограничения – непоколебим закон, надзор върху неговото приложение “, безапелационна е тя и даде образец с пътните произшествия, при които се оказва, че има чадър от Министерство на вътрешните работи, чиновници, прокурори. „ Ние желаеме законът да е еднакъв за всички “, добави тя.

Нинова разяснява и обстановката с бюджета: „ Служебният кабинет внесе закон, с който сегашният бюджет да бъде продължен и следващата година. Ние сме срещу, тъй като това значи заледяване на приходи при нараснали цени и обедняване. Искаме сред първо и второ четене да създадем допълнения, ние най-много в обществената сфера. Призовахме и другите сътрудници да го създадем. Благодаря ви, че получих схващане “, съобщи Нинова и добави, че имат отговор от ГЕРБ, “Продължаваме смяната “, Движение за права и свободи, “Български напредък “, “Възраждане “ и единствено “Демократична България “ още не са дали отговор. „ Тоест имаме разсъдък сред двете четения да подобрим бюджета на служебния кабинет в полза на хората, без да утежняваме финансовата непоклатимост на страната “, заключи водачът на левицата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР