Бюджетът е инструмент на парламента, а не на правителството, казва

...
Бюджетът е инструмент на парламента, а не на правителството, казва
Коментари Харесай

Антон Кутев: Бюджетът не е работа на служебното правителство, той е израз на политики

" Бюджетът е инструмент на Народното събрание, а не на държавното управление ", споделя пред Нова телевизия представителят на служебния кабинет Антон Кутев.

" Преди две седмици трябваше да си тръгнем. Служебният кабинет си свърши работата ", добави той.

" Работа на политиците е да образуват кабинет. Става дума за отговорност към страната. Винаги вероятността за държавно управление с трети мандат е по-малка от тази с първия. Ако ГЕРБ могат да създадат държавно управление, ще го създадат с първия мандат, или Политическа партия за какво да не създадат с втория. Защо ще го вършат с третия - не знам за какво всички му баят на този трети мандат ", разяснява Кутев.

" Не е работа на служебното държавно управление да внесе бюджет, той е израз на политики - обществени, стопански и други Защо в този момент партиите трансферират всичко на служебното държавно управление. Сега да подготвим един, а да излезе различен е 100% несъмнено. Отговорността е на Народното събрание, а не на Министерския съвет, това е напълно работа на депутатите. Дали ще има 3 или 6% недостиг в бюджета? Едното значи влизане в еврозоната, другото - значи заеми. Това са въпроси от изключителна значимост, само че министър Велкова не би трябвало да дава отговор за това или пък министър председателят ", изясни отводът на служебния кабинет да внесе бюджет за идната година в Народно събрание.

" Разговор за смяна в конституционния модел в този парламент ще докара беди. За измененията в конституцията би трябвало политическа непоклатимост, а не раздробени болшинства. Съдебната промяна е по-важна ", посочи Антон Кутев. 

" Намираме се в странна обстановка. Става въпрос за отговорност, за договаряния и за бъдещето на страната за намиране на изходи и консенсуси. Това е работа, която е напълно постижима за политическите партии ", сподели той и добави, че служебното държавно управление е свършило своята работа и към този момент би трябвало постоянен кабинет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР