Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две

...
Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджет 2024 е насочен към инвестиции и повишаване на доходите

Бюджетът е добре уравновесен и е ориентиран главно в две посоки – вложения и повишение на приходите Това заяви министърът на финансите Асен Василев, който показа пред депутатите плана на държавен бюджет за 2024 година при разискването му на първо четене в пленарна зала. 

Той означи, че този бюджет е с рекордни вложения от съвсем 10 милиарда лв.. Освен това има заложена политика по приходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателството – минималната работна заплата става 933 лв., а от друга - е много амбициозна, уточни Василев. Очакваният растеж на заплатите и в държавния, и в частния бранш е към 11 %, т.е. малко над два пъти по-голям от растежа на инфлацията, означи той. 

Бюджетът е разчетен при недостиг от 3 %, което разрешава на България да остане в Маастрихтските критерии и в действителност да извърши критерия за участие в Еврозоната, сподели още финансовият министър. Бюджетът е разчетен при растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) от 3,2 % следващата година и 1,8 до края на тази година, което, по думите му, значи, че следващата година Брутният вътрешен продукт ще бъде 205 милиарда лв.. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР