Бюджет с 6,4% дефицит трябва да бъде избегнат. Този дефицит

...
Бюджет с 6,4% дефицит трябва да бъде избегнат. Този дефицит
Коментари Харесай

Финансистът Любомир Христов с предложение как да се съкрати дефицитът: Без пенсионни фондове

" Бюджет с 6,4% недостиг би трябвало да бъде избегнат. Този недостиг би трябвало да бъде понижен ".

Това съобщи пред БНР финансистът Любомир Христов, някогашен основен икономист и член на УС на Българска народна банка.

По думите му множеството оферти за такова понижаване имат еднократен резултат. Само след 6 месеца се изправяме пред въпроса за разискване и приемане на бюджет за идната 2024 година, подсети той.

В предаването " 12+3 " Любомир Христов предложи мярка, която би довела до стесняване на бюджетния недостиг с 1,3% от Брутният вътрешен продукт и то освен за настоящата година, само че и за всяка последваща. По думите му мярката не изисква увеличение на данъчни ставки и редуциране на разноски. А тя е:

" От 1 юли 2023 година да се приключи отклоняването на забележителна част от наложителната осигурителна вноска към универсални и професионални пенсионни фондове, а цялата наложителна осигурителна вноска в размер на 19,8% от осигурителния приход да постъпва във Фонд " Пенсии " на Държавното публично обезпечаване. Съкращаването на бюджетния недостиг, до което това ще докара, е непряк резултат от главно 2 цели, които биха се постигнали с такава мярка. Първата цел е да се признае и да се поправя неуспеха на спомагателното наложително пенсионно обезпечаване в универсални и професионални пенсионни фондове. Вече 20 години работи и потвърдено се провали това в допълнение наложително пенсионно обезпечаване. Второ - дълготрайно стабилизиране на бюджета на ДОО и държавния бюджет ".

Според финансиста мярката би съкратила 2,1 милиарда лева годишно. По думите му тази сума ще пораства паралелно с повишаването на междинния застрахователен приход за страната.

Вече се потвърди, че пенсионните сдружения не са в положение да обезпечат спомагателни пенсии, а в противен случай - понижават пенсионния приход на обезпечените в универсални пенсионни фондове, акцентира още Христов. Според него обществото няма потребност от този пенсионен дирек:

" От него печелят акционерите и ръководещите пенсионните сдружения ".

" Трябва да се скъса пъпната шнур сред частните пенсионни фондове и ДОО. Цялата наложителна осигурителна вноска - във Фонд " Пенсии " на Национален осигурителен институт, а който желае спомагателна пенсия - се обезпечава против спомагателна вноска ", безапелационен бе финансистът.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР