Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За

...
Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Дянков: Няма да изпълним критериите за еврозоната преди 2028 г.

Бюджет 2023 е най-късно направеният в актуалната ни история. За мен това е елементарно изработен бюджет - вземат се лесните решения, а сложните се оставят отсега нататък. Лесните решения подхождат на обществения министър, не на финансовия. Това сподели някогашният финансов министър Симеон Дянков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Бюджетът е закърпен с помощта на това, че се изземват облагите на всички държавни търговски сдружения, уточни той. В същото време сложни решения като това да се върне Данък добавена стойност на равнището преди Коронавирус рецесията не са взети.

Той предизвести, че някои от държавните сдружения може да стигнат и до банкрут. „ Особено в енергетиката, където и преди страната иззе огромна част от облагите им. Това стана и предходната година, и при започване на тази година. А в този момент желаят да вземат на 100% за предходната година. Така ние им взимаме опциите за вложения ", изясни той. И добави, че сходна е обстановката и в оръжейния бранш.

Дянков разяснява, че в случай че се върне Данък добавена стойност на равнището преди Коронавирус рецесията, това ще налее още 400 млн. лв. до края на годината. „ Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още към 800 млн. лв. в хазната до края на годината ", пресметна Дянков.

Той чака, че още от идната година ще имаме недостиг над този на Маастрихтските критерии, като прогнозата е за над 3,6 на 100. „ Такива са прогнозите и за 2025 година. Това действително значи, че ние, или по-скоро финансовият министър се отхвърля от влизане в еврозоната преди 2028 година ", разяснява Дянков.

С по този начин заложените ограничения в бюджета Асен Василев по думите му подхожда по-скоро като обществен, не като финансов министър.

Референдумът за приемането на еврото намира плодородна почва у нас поради разделянето на обществото по тематиката и разнопосочните сигнали измежду специалистите. Дебат по тематиката при всички положения обаче е потребен, съобщи Дянков.

Според него кандидатурата на Димитър Радев е консенсусна за сътрудниците в ръководството и това е повода те да нямат различен повдигнат претендент. „ Може би това е политически преференциално в действителност на двете съществени партии. Реално в България единствено „ Да България " и Движение за права и свободи са двете партии, които работят интензивно за бързо влизане в еврозоната. Всички останали партии или са срещу, или по-скоро се надяват това да не е тематика в идващите месеци и години ", разяснява Симеон Дянков.

Той изрази вяра, че в Народното събрание ще има същински спор за работата на Българска народна банка в последните 8 години по отношение на влизане в еврозоната и с финансирането на българския бизнес от българските банки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР