Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години. Това каза

...
Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години. Това каза
Коментари Харесай

Министър Нинова: Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години


Бюджет 2022 година е най-социалният от последните години. Това сподели вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета за 2022 година, съобщи БГНЕС.

По думите й съвсем една трета от разноските за страната са за обществени действия.

" Само няколко цифри и обстоятелства в отбрана на моето изказване, че този обществен бюджет е доста отмерено и вярно насочен към разнообразни групи от българското общество, които имат потребност от обществена поддръжка, а точно деца и млади фамилии, работещи, безработни, хора на науката, културата и образованието. В повече за тази година са средствата за фамилни помощи за деца - 48.3 млн. лева Наред с доходния аршин се планува нарастване на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение. Това са допълнително от предходната година 100 хиляди деца, или общо 600 хиляди деца ще бъдат подкрепени с месечните помощи за развъждане на дете. От 1 април се усилва размерът за развъждане на дете до 2-годишна възраст. С 3 млн. се усилват средствата, които да стигнат до професионалните приемни фамилии. С това не се изчерпва политиката на държавното управление във връзка с децата и младежите. 50 млн. в допълнение са за погашение на помощи за отопление по отношение на нарастване на правоимащите лица в тази тежка рецесия. Хората с увреждания не сме пропуснали, тъй като за тях 280 млн. лева са планувани е се доближава размерът на обществените разноски. От 1 април минималният дневен размер на компенсацията на безработните нараства от 12 на 18 лева, сподели още Корнелия Нинова.

По думите й са планувани средства за увеличение на мярката 60 на 40. Корнелия Нинова акцентира, че 23 студентски общежития ще бъдат актуализирани, а ще бъдат издигнати и нови студентски корпуси.

" Мога да продължа с съответните неща, с цел да ви потвърдя, че обществената политика на новото държавно управление е освен в размери, които не са били одобрявани в последните години, само че е и рационално насочена ", сподели още Нинова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР