BYD изпревари Tesla като най-големият продавач на електрически превозни средства

...
BYD изпревари Tesla като най-големият продавач на електрически превозни средства
Коментари Харесай

EV в стил Lamborghini: BYD иска да надмине Tesla и във високия сегмент

BYD изпревари Tesla като най-големият продавач на електрически транспортни средства в света, предоставяйки необятна гама налични EV, която даде на китайските водачи това, което желаеха: повече избор.

Сега подкрепяната от Уорън Бъфет компания се насочва към първокласния пазар с марката Yangwang, който бележи смяна в тактиката - от по-евтини коли към произвеждане на по-малко стандартни транспортни средства, които идват на висока цена. Те включват суперавтомобил на стойност 150 000 $, който наподобява на Lamborghini, и SUV, за който се твърди, че може да се върти на 360 градуса на място и да плува във вода – функционалности, които насочват вниманието към горещия авто пазар в Китай, където купувачите се вълнуват от най-новите умни технологии, отбелязва The Wall Street Journal.

Междувременно Tesla разчита на продължаващото мощно световно търсене на Model 3 и Model Y, които обнови предходната година. Cybertruck на Tesla, първото ново транспортно средство на компанията на Мъск от години, не се предлага в Китай, макар че автомобилният производител възнамерява да направи роудшоу с пикапа в страната.

В Китай, най-големият терен за продажба на електрически автомобили в света, пазарният дял на Tesla се свива: BYD продава пет автомобила на всеки един от американския авто производител. Популярността на BYD пораства, защото компанията пуска нови и разнородни модели с бързи темпове, разширявайки портфолиото си от електрически транспортни средства до над 20 модела, отговарящи на съвсем всеки усет и бюджет, разяснява WSJ.

BYD стана толкоз доминиращa на вътрешния си пазар, че продажбите в страната му разрешиха да детронира компанията на Илон Мъск като най-продаваната световна EV марка през последното тримесечие.

BYD също по този начин има амбициозни проекти за експорт и разширение -  оглави класациите за продажби на електрически автомобили в Тайланд и бързо се издига на други пазари, измежду които Австралия и Израел. Изгражда заводи в Бразилия, Унгария и Тайланд. Първият товарен транспортен съд с потенциал за 7000 транспортни средства отплава за Европа този месец.

Дали BYD може да повтори вътрешния си триумф на световната сцена зависи от това дали може да придвижи формулата, която печели китайските купувачи, на интернационалните консуматори.

Пред компанията обаче се обрисуват много огромни провокации, защото китайските производители са изправени пред напън върху маржовете на облага, подложени са антидъмпингови следствия в Европа и остават значително изолирани от Съединени американски щати, където BYD от дълго време има упоритости да продава пътнически електрически автомобили, показва WSJ.

Освен съществуващите търговски цени на Съединени американски щати за китайските коли, Законът за понижаване на инфлацията ще изключи транспортни средства, създадени с китайски съставни елементи, от опциите за данъчни заеми за EV. Засега компанията продава рейсове и камиони в Съединени американски щати. Настоящата ѝ тактика е да се концентрира върху комерсиалните транспортни средства в Съединени американски щати, съгласно представител на компанията, представен от WSJ.

Експортна упоритост

BYD чака да изнесе 400 000 автомобила в чужбина тази година, което е постижима цел, показва анализаторът от CMB International Джи Ши. Износът, предлагащ по-високи маржове на облага, евентуално ще се трансформира в идващия мотор на растежа за BYD, прибавят анализатори от HSBC.

Компанията към момента не е напреднала задоволителни към Европа - счита се, че е продала към 13 000 автомобила в Европейски Съюз предходната година, надалеч от продажбите на Tesla - 270 000, съгласно данни на GlobalData.

В Китай BYD държи съвсем 12% от пазара на леки коли, а Tesla под 3% за първите 11 месеца на предходната година, сочат още данните. Tesla беше водач на пазара на електрически транспортни средства преди четири години. Model Y на Tesla остана най-популярната електрическа кола в Китай предходната година, само че на BYD се падат половината от 20-те най-продавани електрически модела в страната, до момента в който произвеждаше нови миниванове и седани.

Този месец Tesla понижи цените в Китай за някои версии на Model 3 и Model Y, откакто предходната година обнови същите модели, добавяйки нови функционалности. Тези нововъведения обаче към този момент са постоянно срещани при китайските електрически автомобили, считат анализатори.

Церемонии по доставката

Луксозните коли Yangwang се продават посредством шоуруми за директни продажби, обособени от тези на BYD. На клиентите се предлага гала по доставката, включваща балони и флорални украшения за специфични мотиви като рожден ден, оферти за брак или годишнини.

Купувачите на хибридния SUV U8 на марката получават ключа за колата в подаръчна кутия, в която е сложена миниатюра на автомобила.

Заедно с другите си две марки коли от висок клас, BYD реализира над 135 500 поръчки на премиум и първокласни коли през 2023 година, съгласно данни на компанията. SUV U8 ще се предлага и в Бразилия.

BYD към момента не е почнала продажбите на своя суперавтомобил U9, показан на автомобилното ревю в Шанхай през април. Спортната кола може да форсира от 0 до 62 благи за две секунди. Този месец Yangwang показа и идния си първокласен седан.

Със своето семейство от разнообразни марки коли BYD следва стъпките на компании като General Motors, Ford и Volkswagen, споделят анализатори.

Преминаването на компанията към по-високия сегмент дава на купувачите по-престижен избор измежду локалните производители, което може да е предизвикателство за задграничните съперници.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР