Бяха поставени нови рекорди за скорост (5 m/sec), преминато разстояние

...
Бяха поставени нови рекорди за скорост (5 m/sec), преминато разстояние
Коментари Харесай

Марсианският хеликоптер Инджинюъти постави нови рекорди по време на 9-тия си полет

Бяха сложени нови върхове за скорост (5 m/sec), преминато разстояние (625 m) и полетно време – “Инджинюъти ” остана в тънкия марсиански въздух за 166.4 секунди. Но най-важното е, че екипът искаше хеликоптерът да премине над стръмни скатове, които са недостъпни за самоходно устройство като марсохода “Пърсъвиърънс ”. Това обаче сложи на дневен ред нови провокации – софтуерът на “Инджинюъти ” е предопределен да се осланя на фотоси, които снимат релативно плосък терен (нали не сте не запомнили, че хеликоптерът умислен просто като софтуерен демонстратор?). Съществуваше сериозен риск “Инджинюъти ” да се обърка и да кацне измежду стръмнините, където да се повреди.

Но получените на Земята следполетни данни демонстрират, че всичко е минало съгласно упованията. Екипът на “Инджинюъти ” цитира някогашния президент на Съединени американски щати Теодор Рузвелт, който е споделил: “Далеч по-добре е да се решиш на огромни неща, да спечелиш славни триумфи, даже и маркирани със знака на неуспеха, в сравнение с да се наредиш измежду тези небогати душѝ, които нито се любуват изключително, нито страдат изключително, тъй като живеят в някакъв сив полуздрач, който не познава нито победи, нито провали. ”

Засега рисковете се оправдават. Няма спор, че пред “Инджинюъти ” предстоят дни на още по-сериозни провокации и в един миг всичко ще завърши, само че този момент още не е настъпил. 

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР