Бях шокиран, когато започна да излиза информацията за дейността на

...
Бях шокиран, когато започна да излиза информацията за дейността на
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев за Пуделгейт: Ако това се беше случило преди няколко години, щеше да бъде ужасяващ скандал

Бях шокиран, когато стартира да излиза информацията за активността на тази група и за свързаността й с висшето управление на Министерство на вътрешните работи, само че най-много ме шокира реакцията на политиците, която за мен беше безусловно необяснима – все едно отидохме в някаква паралелна действителност,  някаква имагинерна действителност, която няма нищо общо с метода, по който би трябвало да действа едно демократично общество. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус " с водещ Цоня Събчева - Цветлин Йовчев, някогашен вицепремиер, министър на вътрешните работи и ръководител на Държавната организация " Национална сигурност “. Той коментира изнесената информация пред Парламентарната комисия за корупцията в Митниците и в Министерство на вътрешните работи. 

Цветлин Йовчев сподели, че му е мъчно да оцени акциите на ДАНС в Агенция " Митници “ и събрания материал за дейностите на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" Защото ние нямаме подробна информация от това какво е събрано, какви са доказателствата. Разбира се напълно обяснимо ръководителят на ДАНС е обран, когато споделя тази информация, тъй като всичко, което той споделя, то се случва с разрешението на проверяващия прокурор. Така че ние в елементи не сме навлезли, само че от това, което той показа, излиза наяве, че нескончаем интервал от време е провеждана разработка на тази група, употребявани са специфични разследващи средства (СРС), както и информация от човешки източници, на основата на която най-сетне се е стигнало до задържането на тези лица ", изясни той.

Задължен ли е бил ДАНС да осведоми министър-председателя?

" Всъщност не. Именно всичко, което е заложено като логичност в Закона за ДАНС е организацията да бъде политически самостоятелна, неутрална. А изключително, когато се касае за подобен вид следствия, изобщо не е належащо да бъде известен който и да било, изключително в случай че има подозрение, че над тази група има политически чадър. Странна е позицията на министър-председателя (бел. ред - тогава акад. Николай Денков) за следващ път. Имам чувството, че той не си дава сметка, че в действителност той е назначен на тази служба от хората, от народа, от гласоподавателите за министър-председател, който би трябвало да следва и в своята активност да се управлява напълно от Конституцията и законите на страната. Струва ми се някак си, че се изживява все едно е посочен като стопанин самовластник, за който законите, разпоредбите не са годни, той може да ги прекрачва, което е доста неприятно, доста неприятно чувство. Между другото същото го виждаме и в това, което излезе като информация във връзка с държанието на някогашния министър Бойко Рашков. Какво значи да заведеш двама предприемачи да ги представиш на управлението на Министерството и да кажеш, че тези предприемачи, на тях би трябвало да се оказва помощ? ", сподели Цветлин Йовчев.

Ако примерно това се беше случило преди няколко години, несъмнено това нещо щеше да бъде отблъскващ скандал, безапелационен бе той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР