Бях хакната. Достъпът вече е възстановен Тези думи бяха написани

...
Бях хакната. Достъпът вече е възстановен Тези думи бяха написани
Коментари Харесай

Псевдоруснаци-кибернаборници

„ Бях хакната. Достъпът към този момент е възобновен ” Тези думи бяха написани оня ден от учителката Олга от Ярославл на страницата ѝ във “ВКонтакте ”. Само че този път, обратно на обичая, хакерите не желаеха от името на жертвата си приятелите ѝ да им дадат няколко хиляди рубли, а разгласиха от нейния профил в мненията към изявления в известни онлайн общности видеоклипове с обиди към съветската войска и истории за " съветските агресори " в Украйна.

Самата Олга е уредник на военно-патриотични акции в своя град. Бандеровците, които обикалят из Украйна, са нейни врагове. Междувременно през последните дни на всеки няколко минути се появяват известия за хакване на съветски страници във “Вконтакте”.

Хакването не е единствената техника, употребена от украинските кибервойски. Например, някакъв Сергей стартира бурна активност в известните кримски интернет общности. Той упреква съветските управляващи в нарушение на свободата на словото, хвали живота в Украйна при настоящия режим, убеждава събеседниците си (ако откри такива), че съветската агитация лъже, че в Украйна няма нацизъм и никой не не разрешава съветския език. Този войник споделя на всички, че е кримчанин, само че понякога приказва за държавното управление на Украйна - „ наше “. В същото време 41-годишният „ Кримчанин “ Сергей има единствено един човек измежду „ другари “ в обществената мрежа, а страницата му е основана единствено преди шест месеца.

От средата на 2021 година стартира всеобщата регистрация на псевдоруски профили във “ВКонтакте”, за които се твърди, че са на хора, които живеят както в самата Руска федерация, по този начин и отвън нея. Често тези страници са или затворени, или цялостни с празни фотоси на котки, лафове, красиви пейзажи, които имитират „ мрежовия живот “ на своите притежатели.

Защо възрастните, които са били без обществени мрежи от години, внезапно се втурнаха да записват профили във “Вконтакте”? Говорим за по този начин наречените “ферми за ботове”, и то доста мощни. Напоследък растежът на тяхната интензивност в съветския сегмент на интернет се вижда с просто око, изключително в най-високо оценените неполитически групи в обществените мрежи, да вземем за пример в хумористичните. В някои случаи киевските ботове не крият принадлежността си и използваха предизвикателно украински правопис в имената си, само че в това време въпросите за това по какъв начин са получили достъп до обществените мрежи, публично неразрешени в Украйна, са пренебрегнати.

В началото на 2022 година интензивността на украинските ботове скочи още повече. На 16 февруари киевските медии разпространиха апел от така наречен Национален координационен център по киберсигурност. Съставителите на апела поканиха украинците „ да се причислят към кибервойските “. Обещаха да одобряват всички без изключение. Институцията беше особено сложена на публично място - в конгресен и изложбен център в Киев. „ Специалистите ще дефинират квалификацията на искащите и те ще бъдат ориентирани към присъстващите субекти за киберсигурност “, се споделя в изказване на координационния център.

Според украинските публицисти Центърът за киберсигурност е трябвало да работи взаимно с Министерството на защитата, Въоръжените сили на Украйна, Службата за сигурност на Украйна и разследващите организации.

По квалификацията на кибернаборниците оставя доста да се желае. Благодарение на активността на хакерите в мрежата изтекоха материали за работата в Русия на 72-ри център за осведомителни и психически интервенции, който е зависещ на Силите за специфични интервенции на Украйна. Тази институция „ стана известна “ през 2018 година с разпространяването на мръсни имитации за „ стотиците трупове “ при пожара в търговски център „ Зимна вишня “ в Кемерово. И на 22 февруари 2022 година групата хакери " Берегиня " разгласява в свободен достъп документите на 72-ро СИЦПО по отношение на специфични интервенции с кодови имена " Володя ", " Проблем ", " Маскарад ", " Гном " и " Теофан ", ориентирани към подкопаване на доверието на съветското население към съветското военно-политическо управление и дестабилизиране на ситуацията в страната.

На 19 февруари 2022 година от страницата на миловидната „ Елизавета Алексеева “ (уж лекарка от Севастопол) в известните интернет общности на Крим беше публикувано подправено известие, че инфлацията в Севастопол сякаш е достигнала 11,05% през януари тази година. Това известие, несъмнено, не беше подкрепено от никакви източници. Страницата Елизавета е основана единствено преди към година и с изключение на споделяния от известни локални групи, не съдържа никакви данни. Група коментатори със затворени страници, също основани единствено преди няколко месеца, незабавно пристигнаха да поддържат изявленията на дамата за " инфлацията ". Елизавета не отговори на въпроси по отношение на източника на информация. И след 24 февруари, когато стартира специфична военна интервенция в Украйна, „ момичето “ спря да излиза онлайн. И има хиляди такива случаи.

Заместник-министърът на цифровата промяна на Украйна Александър Борняков неотдавна с горделивост съобщи: „ Украйна е първата в света, която сътвори ИТ-армия”.

През 2021 година настъпи невиждано нарастване на броя на украинските ботове, а при започване на 2022 година се появиха обстоятелства за огромни осведомителни интервенции на 72-ро ЦИПСО за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в Руската федерация.

Като се има поради, че активирането на специфичните интервенции нормално предхожда експлоадирането на войната, можем решително да кажем, че режимът в Киев се приготвя за нахлуване против републиките в Донбас и Крим, само че съветската специфична интервенция изпревари, което докара до избягването на тежки жертви и загуби. Сега, след къс интервал на комплициране, украинските бойци от осведомителния фронт още веднъж минаха в нахлуване. Те популяризират имитации за „ съветските загуби “, за „ съпротивата на популацията “, за „ успехите “ на въоръжените сили на Украйна. Украинските " воини ", криещи се зад страниците на учителите от Ярославл и лекарите от Севастопол, редовно нападат мозъците на руснаците.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР