Бягащите от войната в Украйна, които са подали документи за

...
Бягащите от войната в Украйна, които са подали документи за
Коментари Харесай

Лечението на украинските бежанци ще се покрива от НЗОК

Бягащите от войната в Украйна, които са подали документи за краткотрайна протекция в България или за бежански статут, ще имат право на същата здравна помощ, която употребяват здравноосигурените лица у нас.

Това ще бъде уредено посредством законови промени, които се чака да влязат в Народното събрание още идната седмица, заяви ръководителят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев ( " Продължаваме промяната " ) пред Българска национална телевизия. Преди ден от Министерството на здравеопазването оповестиха, че здравният министър Асена Сербезова и Тонев са разискали промени в общо три закона, които да уредят здравната помощ за украинските бежанци.

Тонев изясни, че парите за лекуването на бежанците ще се поема от НЗОК, за което страната ще отпусне целево финансиране. Промените ще влязат в действие със задна дата, с цел да обзет и към този момент направените разноски за лекуване на украински жители у нас след началото на войната.

За последните седмици има не повече от 50 случая на украински бежанци, потърсили здравна помощ у нас. Сред тях са няколко раждания и кардиологична интервенция.

Антон Тонев не чака бежанския поток да натовари съществено здравната ни система, тъй като профилът на бежанците е на най-вече млади дами с деца.

" България е потърсена главно от здрави хора. Те не идват като една огромна група пациенти. Смятам, че ще можем да се оправим и кадрово, и финансово ще можем да минем през тази рецесия с бежанците без да изпитаме някакъв сериозен дефицит. Всеки един емигрант ще получи качествена, надлежна и навременна здравна помощ в България. ", сподели Тонев.

След влизането в действие на законовите промени бежанците от Украйна ще имат право да изберат и персонален доктор.

Украинците, които обитават у нас без да са потърсили протекция, имат право само на незабавна здравна помощ, сходно на всеки чужденец, който се намира в България.

Обсъжданите законодателни промени са в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното обезпечаване, с цел да могат всички украински жители със статут на краткотрайна протекция, лицата с двойно поданство и българските жители, които идват от Украйна, да получават здравна помощ в размера и качеството, обезпечени на българските жители.

Към сегашния миг Министерството на здравеопазването е основало организация за оказване на здравна помощ при незабавни положения на всички лица, идващи от Украйна. Спешната здравна активност се прави от центровете за незабавна здравна помощ и незабавните обособения на лечебните заведения, финансирани от държавния бюджет.Освен това

Министерство на здравеопазването изготви насоки за имунизация на украинските деца

Министерството на здравеопазването е изготвило насоки за имунизационен проект за децата, които идват от Украйна, с цел да могат да бъдат включени в просветителния развой у нас.

Независимо че имунизационният календар на Украйна е подобен с този, който се ползва в България, за децата в другите възрастови групи е квалифициран самостоятелен проект според от това дали има данни за сложени в Украйна ваксини или не.

При деца с повърхностен имунизационен статус ще се ползват нужните дози ваксини, според Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за извършени имунизации, се одобряват за неимунизирани и те също ще бъдат обхванати с нужните имунизации, според Имунизационния календар на България.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещаване в проведен колектив всяко дете следва да бъде изследвано.

Експерти на районните здравни инспекции и на районните ръководства на образованието при нужда ще си сътрудничат по отношение на условията за банкет на деца в държавните и общинските детски градини и учебните заведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР