БВП на България за 2022 г. е нараснал с 3,4%,

...
БВП на България за 2022 г. е нараснал с 3,4%,
Коментари Харесай

Васил Велев: Средният българин не е обеднял, защото имаме изпреварващ инфлацията ръст на заплати

" Брутният вътрешен продукт на България за 2022 година е повишен с 3,4%, това е малко повече от предстоящото. Данните са предварителни на формалната статистика. Още 2021 година задминахме предкризисното ниво и по отношение на това имаме още 3,4% растеж. Т.е. българската стопанска система се показва доста по-добре от това, което се артикулира в общественото пространство. Ние имаме най-големия растеж на износ в целия Европейски Съюз за 2022 година - 38%. Имаме и изпреварващ инфлацията растеж на възнагражденията. За последното тримесечие в частния бранш растежът на междинната работна заплата е 17,7% при инфлация под 16%. Статистиката споделя, че българинът не е обеднял през 2022 г, това е приблизително аритметично - някои имат по-висок растеж на заплатите, а други пък въобще нямат. Това се отразява и на потреблението, то е повишено по натури, не по номинал. Средният българин не е обеднял макар инфлацията, за разлика от междинния европеец, тъй като приблизително в Европа приходите изостават по отношение на инфлацията ".
Това съобщи пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него ще е изненадващо, ако не е намаляла инфлацията за февруари, която ще разгласи през идващите дни Национален статистически институт. 
" При пазарната стопанска система цените се контролират от пазара. Това е по този начин, когато имаме голям брой самостоятелни продавачи и голям брой самостоятелни купувачи, при взаимоотношението сред тях се образува пазарната цена. Кризите, които се насложиха - пандемията, а по-късно енергийната, доведоха до едно дебалансиране на пазара и в мътната вода се лови по-лесно риба. Има някои несъответствия и пазарът ще ги изглади, само че за това ще би трябвало повече време. Пазарът работи добре, когато продавачите са самостоятелни и са доста, когато група продавачи имат доста огромна пазарна мощ, тогава пазарът не работи добре и тогава, в пазарната стопанска система, има някакъв тип контролиране. Този уебсайт, който чакаме, е една от стъпките. Друга стъпка е обявяване на тримесечие на финансовите резултати, счетоводните доклади. Много е значимо предприятията, които имат огромна пазарна мощ, да разкриват информация - тримесечни доклади, покупко-продажби сред свързани лица и тъй наречените... Ако няма какво да се крие, тогава за какво да не ги забележим, дано бъдат оповестени и тогава хората ще се успокоят ", разяснява още Велев.
По думите му някои от аномалиите в цените на питателните артикули, по-ниски цени в Европа, в сравнение с в България, са заради по-малките дотации за българските аграрни производители от средноевропейските. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България акцентира, че България би трябвало да реализира 3% недостиг, а не повече:
" Ако не се вземат енергични ограничения за увеличение на приходите и ограничение на разноските, настоящите резултати и подхванатите политики през предходната година сочат недостиг от 6%. Който и да ръководи, в случай че не желае да влезем в процедура на свръх дефицити и в действителност мисли, че България би трябвало да влезе в еврозоната и е добре да се охлади инфлацията, трябва да направи държавен бюджет, който да сведе недостига под 3% за тази и идващите години ".
Интервюто на Диана Янкулова с Васил Велев в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от
 
12 Март 2023412 Март 20232712 Март 202311912 Март 202327212 Март 202331912 Март 2023188КоментариИвашев12 Март 2023 12:45ч.
Това правилно ли е или…
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Обеднял с нараснали доходи12 Март 2023 12:57ч.
Не, това са пропагандни нелепости. Чак не ми се разяснява такава простотия.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Васил Велев: Средният българин не е обеднял, тъй като имаме изпреварващ инфлацията растеж на заплати12 Март 2023 13:39ч.
Каква е диагнозата на пациентите, бъркащи мечтаното с действителното?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Човекът със срамното име12 Март 2023 12:54ч.
Къде съм аз, къде сте вие!!!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати зяпнал12 Март 2023 13:00ч.
Васко, ма тя инфлацията помпа в допълнение бюджета, защо " изстудяване " приказваш??? Без зверско орязване на обществените разноски няма по какъв начин да се понижи недостига.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Това, значи ли,12 Март 2023 13:02ч.
че забогатява, щом не обеднява?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати @alo12 Март 2023 13:22ч.
" Аномалиите " с по-ниски от нашенските цени в Европа може би имат eлементарно пояснение: богатите хора там са по-склонни към филантропия, каквато у наше село не можеш да намериш. Животът в България в действителност е доста безценен, в случай че не си темерутен галош или собствен на някого. Това общество е от недоразвити в човечен аспект хтоноси. За каквато и културна стойност да има искания, то тя е мощно спекулативна, каквито са и другите следени балони. Дай им власт да колят и бесят, примерно у Facebook, и ще ги получиш на своя страна.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати @alo12 Март 2023 13:29ч.
А за какво, откакто не бил обеднял, българинът е податлив да дава стотинки за осъществена за него работа? Обеднял е, тъй като, на какъвто се правиш - подобен ставаш. Скоро ще видите вие.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кирчо12 Март 2023 13:29ч.
Ние нямаме ли бюджет за тази година, " та който ще го прави би трябвало да смъкна недостига под 3 % "?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Васил Велев12 Март 2023 13:33ч.
Няма аспект на елементарен човек. Средната класа е такава, тъй като не разчита единствено на заплата. Има си приходи и спестявания, които инфлацията крепко яде и класата обеднява.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати йосарян12 Март 2023 13:38ч.
рядко безочливо нещо. нито човек мога да го нарека, нито друго.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Haho12 Март 2023 13:51ч.
А до преди няколко месеца същия този ревеше какъв брой му е безценен газа и страната да му оказва помощ.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати хаха12 Март 2023 13:55ч.
Пълни нелепости. Има си статистика на Българска народна банка, по която се вижда, че дребните инвеститори всеобща са занулили депозитите си, т.е. разноските им са повече от приходите. Ако растежа на заплатите изпреварваха инфлацията, щеше да е противоположното. А за нелепостите към дотациите не ми се разяснява.....ние субсидираме зърното и цената му е същата като в западна европа
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати old_beggar12 Март 2023 14:07ч.
Оноре дьо Балзак: " Зад всяко огромно благосъстояние се крие закононарушение. "
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Пенсионер богаташ12 Март 2023 14:18ч.
Ръста на пенсиите е с едни цици пред инфлацията. Забогатяването е на един хуй разстояние. Интересното е, че дистанцията понижава, а пък хуят си остава.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Д-р Росен Борисов12 Март 2023 14:32ч.
Някой има ли нещо срещу национализацията на индустриалния капитал?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Клара Кулакова12 Март 2023 14:39ч.
Кой е този междинен българин, да му стисна ръката? Сигурна съм, че е единствено един. За останалите междинни българи с изключение на обединяването с нарасналите заплати има и един огромен междинен...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023205228 Фев 2023130809 Март 2023145103 Март 20232942
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР