бвиненията срещу Васил Божков бяха повдигнати задочно, след като той

...
бвиненията срещу Васил Божков бяха повдигнати задочно, след като той
Коментари Харесай

Сагата на Божков с правосъдието започна в началото на 2020 г. ОБЗОР

бвиненията против Васил Божков бяха повдигнати задочно, откакто той отпътува в Обединените арабски емирства. България изиска да бъде екстрадиран, само че това не беше почетено.

Завръщането на предприемача беше коментирано и от някогашния основен прокурор Иван Гешев по чието време се развиха делата против предприемача. Във Фейсбук той написа: " Очевидно, че скоро ще бъдат " изпрани ” всички ”.

Сагата на Божков с правораздаването стартира при започване на 2020 година, когато беше разгласен за търсене. Тогава частният му аероплан беше засечен, че е кацнал в Дубай. Срещу предприемача бяха повдигнати 19 обвинявания за това, че от 2014 година управлява незаконна група за насила, изнудване, длъжностни и данъчни закононарушения и други.

" Обявен е за общодържавно търсене, направена е Европейска заповед за арест и е разгласен за интернационално търсене. Ще поставим всички нужни старания той да бъде доведен и изправен пред българския съд, както вършим за всички други обвинени. Това е следващият български олигарх, който бяга от България ”, съобщи тогава Гешев.

" В момента съм на телефона и очаквам да ме призоват. Нямам информация какво се случва. Нито съм нарушител, нито се укривам. Нито има защо да са тези акции. Откъде идват - не знам ”, разяснява преди три години Божков.

По-късно стана ясно, че той е разследван и като водач на незаконна група, която готвела държавен прелом. Именно това следствие беше употребявано за подслушване на участници в антиправителствените митинги през 2020 година.

Арестувани и упрекнати бяха както хора от фамилията му, по този начин и от неговия бизнес кръг. Сред тях и жена му Елена Динева. " Много хора, може би, ще кажат: " Нека ѝ е там на богатата кучка – законът е за всички, само че единствено желая да кажа и още нещо – и беззаконието е за всички ”, уточни Динева.

Неведнъж до момента Божков искаше да бъде разпитан публично от прокуратурата, тъй като твърди, че е бил изнудван от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова.

" Аз очаквам да бъда разпитан публично – дали онлайн, или да се върна в България. И ще дава всичко, каквото имам. Нали знаете по какъв начин може да се съберат половин милион или един милион в джоба на едно сако. Може да създадат и следствен опит. Без да проличава, че носиш нещо, а да не приказвам за яке, което с по-големи джобове ”, изясни Божков.

" Аз настоявам, че нито стотинка, че нито лев, и Господ ми е очевидец – не сме получили от въпросния Божков ”, безапелационен беше Бойко Борисов.

За изказванията на Божков беше формирано дело за изнудване, по което пък бяха арестувани за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. След като обвинявания не им бяха повдигнати, съдът разгласи задържанията им за противозаконни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР