Бустерната ваксинация срещу COVID-19 повторно стимулира отслабения имунен отговор, съобщиха

...
Бустерната ваксинация срещу COVID-19 повторно стимулира отслабения имунен отговор, съобщиха
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за бустерната доза срещу COVID-19

Бустерната имунизация против COVID-19 наново подтиква отслабения имунен отговор, оповестиха от Министерството на здравеопазването. 

Ваксинацията против COVID-19 дейно защищава от тежкo и фаталнo протичанe на болестта. Освен че способства за доста понижаване броя на случаите на COVID-19, при които се постанова хоспитализация, имунизацията е и механизъм за ограничение разпространяването на коронавирусната зараза в популацията.

Наличните все още научни данни сочат, че имунният отговор към имунизациите против COVID-19 понижава с времето. За да продължат да са защитени от тежко превозване на COVID-19, като превантивна здравна мярка, жителите могат да си слагат бустер, или „ подсилваща “, доза ваксина против SARS-CoV-2.

Бустерната имунизация служи за дейно поддържане на ваксиналната отбрана във всеки случай - без значение от възрастта и предходните болести, се споделя още в известието. Чрез нея наново се подтиква отслабеният имунен отговор. Същото е известно от имунизацията на избрани шпации от време против други патогени, да вземем за пример тетанус или полиомиелит. 

Освен това „ подсилващата “ имунизация кореспондира с по-нисък вирусен товар, т.е. с по-ниска заразност. По този метод в забележителна степен се понижава и предаването на SARS-CoV-2 измежду популацията. Ето за какво бустерната имунизация е извънредно подобаваща за работещите в системата на опазването на здравето и в домовете за възрастни хора, прецизират здравните управляващи. 

И припомнят: Важно е да знаем, че бустерната имунизация защищава и от тежко протичане на болестта, породено от Делта разновидността на вируса. Резултатите от изследванията сочат, че ефикасността на двете иРНК ваксини по повод ограничението на хоспитализациите, разследване на Делта разновидността на SARS-CoV-2, не е намаляла.

Лицата, навършили 18 години, могат да възобновят своята ваксиналната отбрана шест месеца след имунизацията против COVID-19. 

В късите характерности на двете иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax е посочено:

Spikevax /Moderna/: Една бустер доза (0,25 ml, съдържаща 50 микрограма иРНК - половината от първичната доза) Spikevax, може да се приложи интрамускулно минимум 6 месеца след втората доза на лица на 18 и повече години.

Comirnaty /Pfizer/BioNTech/: Бустер доза (трета доза) може да се приложи интрамускулно минимум 6 месеца след втората доза на лица на възраст 18 и повече години. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР