Бусове с трафиканти и мигранти летят по магистралите, трима служители

...
Бусове с трафиканти и мигранти летят по магистралите, трима служители
Коментари Харесай

Проблемът с мигрантите става европейски и световен проблем

Бусове с трафиканти и мигранти летят по автомагистралите, трима чиновници на реда починаха в последните месеци и за живота на още един лекарите не престават да се борят. Това се случва на фона на последните следващи старания, страната ни да бъде позволена в Шенген. За мигрантския напън, напъните на Министерство на вътрешните работи, Шенген и работата на депутатите от 48-то Народно заседание с някогашния вътрешен министър Бойко Рашков беседва репортерът на News.bg Диляна Панайотова.

Г-н Рашков, поредна европейска страна ни спъва за Шенген като недоверието към нас е поради засиления мигрантски поток и поради това, че не можем да опазим външната граница на Европейски Съюз. Основателни ли са тези опасения на европейските ни сътрудници?

Не. Аз съм безапелационен, че това не може да бъде съществено съображение за забавянето приемането на нашата страна в Шенген и Еврозоната, тъй като има и други страни, които са обект на засилен мигрантски напън и то в пъти по-засилен, в сравнение с в нашата страна. Нашите европейски сътрудници имат тук наблюдаващи, Фронтекс е изцяло осведомена за това какви старания поставяме ние, с цел да възпрепятстваме всеобщото нахлуване по противозаконен метод на територията на България на жители на разнообразни страни като стартираме от Афганистан, Сирия, Северна Африка и други. България поставя големи старания в тази тенденция. Друг е въпросът, че в годините обратно доста преждевременно беше направено едно гранично оборудване, което е от такива материали, които разрешават доста лесното му превъзмогване с подръчни средства. Имахме случаи, когато с висока скорост коли се удрят в граничното оборудване, разрушават го и гладко минават групи с мигранти и до момента в който нашите граничари получат информация по техническите средства, те към този момент са на територията на България по гористите планински местности, където откриването им е много затруднено. Нашите сътрудници от Европейски Съюз би трябвало фактически да схванат какви старания поставяме и не да ни отклоняват от пътя ни към Шенген, а в противен случай да оказват помощ на България, която към този момент се оправя със лични сили с този всеизвестен проблем, да може по-успешно да противодейства на мигрантския напън. Този мигрантски напън е огромен за мащабите на страната, само че никога ние не позволяваме мигранти към Централна Европа повече, в сравнение с други страни, които също са обект на мигрантски напън.

Около границата напоследък се появиха доста противоречиви моменти. Видяхме произшествия. Какво може са се предприеме, нужна ни е помощ от европейските сътрудници или да се укрепи това оборудване, което виждаме, че за нищо не служи на процедура?

Ако съпоставим със оборудванията, които се построяват в Турция и Гърция, разликите са просто впечатляващи. И в двете наши съседки оборудванията са направени от бетон с доста здрави стоманени структури, които не разрешават лесното им превъзмогване. Нашата ограда е с мрежа, която може да се употребява за всичко, в това число да се загради най-обикновен двор, само че не и да попречва опит на един човек да проникне, да я раздра, унищожи и да я премине. Вярно е, че имаме произшествия и не може да нямаме. Това е справедлива последица, тъй като откакто нямаме задоволителна гаранция в това оборудване, че то препятства физическото му превъзмогване в нашата страна, ние струпваме там човешки запаси освен от Гранична полиция, а по този начин също от Жандармерията и от МО, само че явно и тези сили не са задоволителни, откакто у нас, в центъра на България, се залавят с разнообразни моторни транспортни средства мигранти от разнообразни страни. Следователно би трябвало, колкото и парадоксално да наподобява, да стартираме да мислим за в допълнение подсилване на преградното оборудване с материали, които няма да разрешават по този начин елементарно да се прониква. Докато бях министър с министъра на вътрешните работи на Турция и с министъра на вътрешните работи на Гърция обсъдихме въпроса за мигрантския напън, който е от съвместен интерес. Аз бяха доста задоволен от мнението на турския сътрудник на вътрешните работи, който напълно изрично съобщи, че ще засилят контрола върху мигрантите. Мигрантите са сериозен проблем и за самата Турция. Самата Турция е опасана от лагери с мигранти, които търсят пътеки нагледно казано, с цел да могат да преминат от Турция или през нашата граница, или гръцката, към Централна Европа. Знаем всички, че България не е последна дестинация за мигрантите, те търсят богата Централна Европа и други страни с висок стандарт. Така че въпросът не е единствено народен. Въпросът е европейски и като се има поради, че мигрантски напън има в Северна Америка, да кажем,че той се трансформира и към този момент може би е международен проблем.

А допустимо ли е за проблемите по границата да се търси някаква отговорност на управлението на Министерство на вътрешните работи, защото се чуха рецензии за голословни, неаргументирани уволнения на експерти в Министерство на вътрешните работи?

Аз имам запаси във връзка с освобождението на някои лица от управителния състав на Министерство на вътрешните работи. Например освобождението на шефа на Главна дирекция " Гранична полиция " Моллов не докара до по-надеждно противопоставяне на мигрантския напън. Напротив, по-късно имаме два смъртни случая, трети на убития граничен служител на реда на самото оградно оборудване, а оня ден имахме злополука с буса на Околовръстното шосе в София. Ако употребяваме единствено тези няколко случая, можем да кажем, че до момента в който управлението на Гранична полиция беше в ръцете на господин Моллов, нямаше такива случаи. Засилиха се в този момент, което смятам, че тази промяна не е била удачна. Моето мнение е, че не бяха удачни и смени на други ръководители, да вземем за пример на ГДНП, тъй като там прави усещане, че тези полицейски чиновници, които предходната 2021 година интензивно и безрезервно се включиха в противопоставяне на купения избор в нашата страна, през юли и ноември бяха освободени. Това от тази позиция наподобява, че ще им пречат тези чиновници, които са работили за съблюдаване на закона и да не се потъпква Наказателния кодекс в нашата страна стимулирано от някои политически сили. Това прави мощно усещане на цялата професионална общественост, тъй като тези, които бяха освободени, фактически аз съм ги награждавал по тази причина, че те са работили съзнателно и са постигнали доста съществени триумфи. Спомняте си, че в Хасковска област по време на предизборната акция бяха открити описи с 28 000 гласоподаватели с имената им, във връзка с които имаше данни, че това са купени гласове от ГЕРБ и последваха арести. Също по този начин в доста обитаеми места посредством потребление и на СРС-та бяха събрани доказателства за представители на ГЕРБ, които интензивно развиваха, в случай че мога по този начин да се изразя, изборното пазарене с пазаруване и пласиране на гласове. Те също бяха обект на следствие, допустимо е, не съм проверявал, само че към този момент да има произнесени присъди. Така че освобождение на такива чиновници, които съзнателно са изпълнявали своите отговорности по време на предизборната акция, наподобява най-малко незаслужено. Нямам данни да са освободени по някакви други аргументи, а не осъществяване на техните служебни връзки.

Според Вас належащо ли е да се изпратят спомагателни полицейски запаси или да се обучат в допълнение гранични служители на реда?

Според мен би трябвало да бъде непрестанен процесът на образование. Няма друга алтернатива, няма друга опция на този стадий с изключение на да се командироват чиновници от други служби на Министерство на вътрешните работи, с цел да подкрепят наличните чиновници. Нямаме друга опция и тези, които пращаме там, да подлежат на образование. Това не постоянно се получава, тъй като назначението сега на нови чиновници за Гранична полиция изисква доста време. Не че не би трябвало да се направи, тъй като би трябвало да подчертая, че за към 10-15 години в нашата страна кадровият състав в Министерство на вътрешните работи е понижен от към 60 - 65 000 души на 40 - 45 000 души и са освободени от служба множеството чиновници от Гранична полиция. Сега се оказва, че този недостиг би трябвало по някакъв метод да се преодолее. Друг метод не виждам с изключение на да се назначат повече хора. От друга страна в този момент не можем да приемем бюджет, тъй като виждаме, че три политически сили са се обединили основно да трансформират Изборния кодекс, и не се занимават с бюджета, което пък значи, че в случай че ние останем с миналогодишния бюджет, такива средства за назначение на гранични служители на реда в Министерство на вътрешните работи просто няма да има. И апропо, аз осведомих, когато заседаваше комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, министъра на вътрешните работи и основния секретар на Министерство на вътрешните работи, че съм изцяло съпричастен към техните старания за решение и на проблемите в Гранична полиция и нуждата да се назначават фрагменти, и да се закупи нужната сигнално-охранителна техника. Казвам го най-общо, само че ние макар огромното ни предпочитание, надали ще можем да им помогнем, заради обстоятелството, че болшинството в Народното събрание не се занимава с бюджет. Ние желаеме първа точка да бъде бюджета, с цел да можем да осигурим потребностите и на Министерство на вътрешните работи, и обществените потребности на обществото. Смятаме, че това е най-важното в сегашния миг. Другите обаче явно нехаят по тези въпроси. Интересуват ги изборите и по-специално хартиената бюлетина, която елементарно се подправя, елементарно се прави невалидна и отиват натам, с цел да могат да завоюват някой мандат повече в Народното събрание. Това е истината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР