Гърция, ударена от няколко месеца дъжд за един ден, само седмици след като бурята уби 17

...
Бурята Елиас изля няколкомесечен дъжд за по-малко от ден, докато
Коментари Харесай

Бурята Елиас изля няколкомесечен дъжд за по-малко от ден, докато връхлетя Гърция в сряда, само седмици след като бурята Даниел уби 17 души в южноевропейската държава.

Села бяха наводнени, пътища наводнени, а училищата бяха принудени да затворят в няколко общини, тъй като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис мобилизира държавни служби за извънредни ситуации и военен персонал, за да засили отбраната в райони, включително северния регион Тесалия.

Гръцката противопожарна служба съобщи, че е преместила повече от 3000 души на по-безопасни места от вторник, тъй като времето се влоши.

В сряда вечерта Европейската база данни за тежки метеорологични условия (ESWD) обяви, че в рамките на предходните 24 часа са паднали дъждове за месеци – и още предстои, като се очаква бурята да продължи поне до четвъртък с проливен дъжд, градушка, и гръмотевици, според метеорологичната служба на Гърция.

 Наводненият град Волос след бурята Елиас удари на 27 септември.“ class= Наводненият град Волос след бурята Елиас удари на 27 септември. Луиза Гулиамаки/Ройтерс

Бурята засяга главно централна Гърция, регион, който все още се бори с последиците от Даниел, който удари страната в началото на септември, разрушавайки критична инфраструктура, превръщайки селата в езера и убивайки най-малко 17 души.

Пристанищният град Волос в Тесалия е сред силно засегнатите и от двете бури. По време на Даниел Волос претърпя повече от 10 пъти повече от средните си септември валежи, докато Елиас наводни пътища близо до пристанището, а гръцката полиция забрани движението в града като предпазна мярка.

Според ESWD и Световната метеорологична организация във Волос са паднали 298 мм (11,7 инча) валежи за 14-часов период от Елиас, повече от осем пъти средното за града за септември.

Други градове в Гърция също отбелязаха обилни валежи. Limni отряза 216 mm (8,5 инча) за 7 часа, докато Istiaia отряза 140 mm (5,5 инча) за 3,5 часа. Гръцката обществена телевизия ERT съобщи, че селата са били наводнени и пътищата са се срутили на остров Евия, който беше опустошен от горски пожари през 2021 г.

 Наводнения в град Волос, Гърция, след бурята Елиас удари на 27 септември. class= Наводнения в град Волос, Гърция, след бурята Елиас удари на 27 септември. Луиза Гулиамаки/Ройтерс

Гърция е една от най-малко 10 държави и територии, които бяха засегнати от тежки наводнения този месец. Учените предупреждават, че тези видове екстремни метеорологични явления, засягащи страни по целия свят, може да станат все по-често срещани с ускоряването на климатичната криза, оказвайки натиск върху правителствата да се подготвят.

Наводненията, причинени от бурята Даниел, която последва опустошителните горски пожари в страната, „имат отпечатъци от изменението на климата“, каза гръцкият министър на околната среда Теодорос Скилакакис пред CNN на 12 септември.

„Имахме най-топлото лято в историята. Морето беше много топло, което доведе до това уникално метеорологично събитие“, каза той.

Джеси Юнг от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР