Бурните ветрове в Австралия обединиха два огромни пожара в мегастихия

...
Бурните ветрове в Австралия обединиха два огромни пожара в мегастихия
Коментари Харесай

Светът не помни такова бедствие!

Бурните ветрове в Австралия сплотиха два големи пожара в мегастихия на територия, съвсем четири пъти по-голям от площта на Ню Йорк в петък, до момента в който хиляди се събраха, с цел да изискат още веднъж дейности против изменението на климата, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Условията през днешния ден са сложни “, съобщи Шейн Фицсимонс, комисар в локална работа за пожарна работа в щата Нов Южен Уелс, след дни на релативно успокоение. „ Горещите и сухи ветрове ще се окажат още веднъж същинското предизвикателство. “

Температурите се покачиха над 40 градуса по Целзий в елементи от Нов Южен Уелс и прилежащия Виктория, където вниманието беше концентрирано върху двата пожара, които се свързваха, с цел да образуват още едно огнено страшилище.

„ Бедственото състояние “ бе удължено с 48 часа преди прогнозата в петък за горещи температури и бяха издадени заповеди за евакуация за региони към границата на Нов Южен Уелс и Виктория.


Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян съобщи, че в щата горят над 130 пожара, като малко над 50 към момента не са сложени под надзор.
На остров Кенгуру в южна Австралия най-големият град беше отсечен, откакто пожарникарите се бориха с рискови огнища, принуждавайки някои поданици да избягат на локален пристан.

При пагубните горски пожари починаха минимум 26 души, унищожени са над 2000 домове и са изпепелени 80 000 квадратни километра – повърхност с величина на Ирландия. Учените от университета в Сидни пресмятат, че при пожарите са убити един милиард бозайници, птици и влечуги.

Тежките условия са били подхранвани от продължителна суша и влошени от климатичните промени, като специалистите предизвестяват, че такива солидни пожари стават все по-чести и интензивни.

Австралия претърпя най-сухата и най-горещата записана до момента година, като през 2019 година най-високата междинна оптималната температура от 41,9 градуса по Целзий беше записана в средата на декември.


В Сидни и Мелбърн хиляди хора още веднъж излязоха на улицата, с цел да изискват консервативното държавно управление на Австралия да направи повече за справяне с световното стопляне и понижаване на износа на въглища.

„ Променете политиката, а не климата “ се четеше на един афиш, отразявайки все по-разгорещения спор за повода за пожарите.

Според откривателите спешната обстановка с горските пожари е провокирала онлайн дезинформационна акция, „ невиждана “ в историята на страната, с включени ботове, които да трансферират виновността за пламъците настрана от климатичните промени.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР