Бурната предизборна седмица предложи и много правни новини, някои от

...
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Бурната предизборна седмица предложи и доста правни вести, някои от които с продължение.

Изборът на специфичния прокурор, който ще проверява основния прокурор и заместниците му, ще се отсрочи за неопределен срок до произнасянето на Конституционния съд по делото против текстове от закона, с който бе основана новата фигура на специфичния прокурор. В сряда Прокурската гилдия реши да насочи предложение до Пленума на Висш съдебен съвет процедурата за избор да се открие, както изисква законът, а по-късно незабавно да се спре до момента в който Конституционен съд разгласи решението си.

Конституционен съд отклони настояването на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) против текстове от Закона за ограниченията против прането на пари, засягащи активността на юристите, с претекст, че ВАдС може да желае определяне на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на жителите, само че не и да употребява това пълномощие, с цел да отстоява ползите на избрана професионална общественост (определението ).

Πeтчлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд oтмeни oтĸaзa нa Cъдийcĸaтa ĸoлeгия дa oбpaзyвa диcциплинapнo дeлo cpeщy Гeopги Ушeв пo пpeдлoжeниe нa Лoзaн Πaнoв и въpнa пpeпиcĸaтa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт " зa пpoдължaвaнe нa пpoизвoдcтвoтo ". Панов изиска наказване за Ушев след инспекция на Върховен касационен съд за делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в апелативния спецсъд, открила данни за напън.
ТОП 3Спорове към преизбирането на Миглена Тачева отпред на НИП за втори мандат
На 5 април (понеделник) от 14 часа Управителният съвет на Националния институт на правораздаването (НИП) ще организира обществено съвещание, предавано онлайн, на което се чака да бъде избрана отново сегашната директорка Миглена Тачева за втори мандат. Това се случва в подтекста на съществени опасения за развиването на НИП, качеството на преподаването и общата атмосфера в институцията. Според ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов Тачева ще получи служебно втори петгодишен мандат без конкурс, което е в нарушаване на правилата на еднакъв достъп, гласност и бистрота. Според Тачева, както и болшинството в УС, законът планува, че в случай че актуалният шеф се кандидатира за втори мандат, избор не се насрочва, а се стартира процедура по преизбиране, в границите на която УС може напряко да назначи шефа за втори мандат, стига оценката за активността му да е минимум добра. В българското законодателство няма друга сходна процедура, при която провеждането на конкурс зависи от желанието на досегашния титуляр на поста. Още по тематиката
Близките на командоса Емил Шарков осъдиха България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург
Роднините на убития през 2014 година при скандалната интервенция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Страсбург. Осъдителното решение не е за метода, по който е извършена интервенцията, а тъй като управляващите са засекретили чак до 2020 година отчетите от вътрешното следствие в границите на Министерство на вътрешните работи за грешките, позволени при планирането и провеждането й. В този интервал при цялостна липса на гласност, околните не са имали достъп до тези отчети и надлежно не са могли да търсят компенсации против страната за неприятно извършена интервенция. Решението на Европейски съд по правата на човека по делото е забавно освен поради политическия скандал, който този случай провокира преди време, а и тъй като за първи път по българско дело в Страсбург се появява недоволство от името на служител на реда за неприятно планувана полицейска интервенция. Решението задава стандартите за уговорката на страната за запазване на живота и здравето на полицейски чиновници. Още по тематиката
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР