Бурна дискусия в парламента за и против проектокабинета на проф.

...
Бурна дискусия в парламента за и против проектокабинета на проф.
Коментари Харесай

Бурна дискусия в НС по проектокабинета, 4 формации категорично против

Бурна полемика в Народното събрание за и срещу проектокабинета на проф. Габровски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Категорично " срещу " държавно управление на ГЕРБ-СДС са четири обединения в Народното събрание - " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Атанасова: Днес ще подкрепим същински, а не утопичен А тим на България

Проектокабинетът „ Габровски “ може да се окаже единствената действителна опция за лъчение на държавно управление в 48-ото Народно заседание. Това съобщи от парламентарната естрада ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„ В последните дни, а и през днешния ден, както ние всички в тази зала по този начин, и всички български жители имаха опция да се срещнат с впечатляващата биография на проф. Габровски “, означи Атанасова и акцентира, че даже и тези, които няма да поддържат това предложение не отхвърлиха неговите качества и не си разрешиха да очернят облика на един от безспорните престижи на българската медицина, просвета и общество.

„ И преди и след нашата номинация проф. Габровски ще бъде престиж “, сподели тя и добави, че персоналният състав на проектокабинета също се състои от хора с богати биографии, добре познати и уважавани в своите професионални общности и сфери.

По думите на Атанасова проектокабинетът надвишава партийната и идеологическа политика. Освен това съгласно нея политическият хайлайф не е в положение да излъчи общоприетоо държавно управление.

Ще си тръгнем със съзнанието за изпълнен дълг към обществото без значение какъв ще е резултатът от гласуването, добави Атанасова.

Гюров: Няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ, целите им са прекопирани от нас

Няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ, подготвени сме да поддържаме обособени политики, които считаме за значими. 7-те целта на този кабинет са прекопирани от нашата стратегия.

Експертен кабинет не съществува, всеки кабинет е политически, а българският опит с експертни кабинети е горчив. Това съобщи ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров. Вие от ГЕРБ и Движение за права и свободи свалихте това държавно управление. Във време на война и международна икономическа рецесия, вие хвърлихте страната в политическа неустановеност и предизвикахте предварителни избори. Днес вие ни оферирате държавно управление, което не извършва първото значимо изискване - не може да носи политическа отговорност. Предлага ни се експертен кабинет, само че няма по какъв начин да нямаме своите подозрения, сподели Гюров.

Зад експертните кабинети стои постоянно непозната воля, за жалост тази воля докара България до челните места на всички отрицателни ранглисти в Европа. Завръщането на Промяната занапред следва.

Карадайъ: Да дадем късмет на държавното управление на Габровски

Днес е исторически ден за България, постоянно сме чували и постоянно сме казвали, че предстоят исторически решения и те са били такива. Днешното историческо решение ще бъде съдбоносно за страната ни. Днес можем да изберем постоянно държавно управление, всички да се обединим с общи цели, които да оказват помощ на хората и на всички нас да преживеем по-лесно зимата и да решаваме рецесиите. Отговорността пред страната ни задължава да осигурим решение на рецесиите и на проблемите на хората. Това обаче се оказва нелека задача за партиите като цяло.

Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за избор на кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, както и оферти от него състав на Министерския съвет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Карадайъ уточни, че ГЕРБ са спечелили изборите, само че не им доближават задоволително мандати, с цел да сформират кабинет сами. " Трябва да дадем късмет на държавното управление на Габровски да предложи и да осъществя тактика за превъзмогване на рецесиите в името на избавяне на страната и държавността. Днешното решение е съдбоносно. Намираме се в сериозна точка от историята на страната ни. Държавата и възпроизводството на държавността изискват незабавно търсене на единодушие за сформиране на постоянен кабинет, това е единственото съображение да погледнем към оферти кабинет като късмет за излизане от политическата рецесия, което е причина за превъзмогване на всички останали рецесии ", акцентира той.

Костадинов: Изборите са риск единствено в тоталитарните общества, няма да подкрепим този кабинет

Не чух думата „ самостоятелност “, не чух думата „ независимост “, не чух думата „ народна власт “. 32 години след първите свободни избори в България ние към този момент одобряваме изборите като опасност. Изборите са риск единствено и само в тоталитарните общества, тъй като могат да смъкват тоталитарния режим. И партиите, и медиите показват като опасност изборите. Ние от „ Възраждане “ няма да подкрепим този кабинет. Това сподели от парламентарната естрада водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

Костадинов съобщи, че вместо политическите партии да си създадат изводите от ниската изборна интензивност на последните парламентарни избори, започнаха да плашат хората с нови избори. По думите му изказванията, че наложително и непременно би трябвало да се направи държавно управление, доведоха до това „ народът да няма доверие на страната си “.

Нинова: Няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ

Няма да подкрепим държавно управление, препоръчано от ГЕРБ с претендент за министър председател Габровски. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Това решение е кардинално. От 6 години водим битка за смяна на модела на ГЕРБ. Продължаваме да се борим с паралелната страна, добави Нинова. Тя съставлява пренебрежение към институциите и разделянето на управляващите, растеж на бедността и на неравенството, обири и корупция, и липса на правдивост, тя няма цвят, уважаеми народни представители, тя може да е присъща на всяка партия и на всяко държавно управление, сподели Нинова.

„ Дали просто този модел на ръководство не се приспособява към всяка нова власт към всеки мощен на деня “, акцентира тя.

Освен пред голям брой рецесии сме изправени пред загуба на парламентарната народна власт, счита Нинова и уточни икономическата, енергийната, обществената и демографската рецесии.

Даваме си сметка какъв брой огромна е отговорността да бъде формирано държавно управление и този парламент да работи, означи Нинова, като уточни, че има две задания и две благоприятни условия – „ първата, да продължим битката с модела на ръководство „ паралелна страна “, втората, да преведем България през рецесиите отговорно и с мисъл за хората “. Лидерът на Българска социалистическа партия добави, че тези благоприятни условия вижда не в първия, а във втория и в третия мандат и сподели, че не приема думите, че единствено първият мандат съставлява опция за превъзмогване на рецесиите.

Иванов: Не можем да подкрепим това държавно управление

Ние не можем да подкрепим това държавно управление - по този начин препоръчаната като формат и политическа платформа концепция за ръководство на страната. България има потребност от дълбока смяна. Тази дълбока смяна е нужна, тъй като без това не можем да решим политическата рецесия.

Това съобщи Христо Иванов от Демократична България от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за избор на кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, както и оферти от него състав на Министерския съвет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Иванов акцентира, че нуждата от смяна е отправната точка за всеки политически диалог за решение на безизходицата, в която сме се оказали. " Единият метод е конфронтационният метод - метод на играта с нулев резултат. Видяхме и знаем, че това не работи. Другият метод е също толкоз деструктивен - концепцията, че ще пренебрегваме нуждата от смяна ", изясни той.

Иванов уточни, че това, което се предлага през днешния ден няма отговор на един доста елементарен въпрос: " какви са гаранциите, че то няма да се трансформира в идващ кабинет " Беров ". Няма елементарен отговор на този въпрос при тази обстановка, само че аз не виждам даже опит от мандатоносителя да се отговори на този въпрос. Смятаме, че един подобен кабинет, който наподобява като длъжностен кабинет, единствено че селектиран на друго място, не е задоволително лекуване и отговор на проблемите, които България има, би трябвало повече. Не виждаме в състава, който оферирате запас за амбициозни промени и запас за дълбоките промени, за които България има потребност. Нашата теза е, че тъкмо тъй като е мъчно би трябвало да си слагаме високи цели ", безапелационен е той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР