Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение на Европейска заповед за арест

...
Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение на Европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Бургаският съд потвърди Европейска заповед за арест

Бургаският апелативен съд удостовери осъществяване на Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от способените органи в гр. Хага, Кралство Нидерландия, на българския жител Осман Ю., с която се желае предаването му за наказателно гонене по отношение на осъществено от него закононарушение на територията на европейската страна.

Решението на Окръжен съд – Ямбол за допускане осъществяването на ЕЗА беше обжалвано от бранителя на желаното лице Осман Ю. от гр. Ямбол пред Апелативен съд – Бургас. Апелативните съдии са намерили жалбата за неоснователна.

Въззивната инстанция показва, че споделя напълно доводите на първоинстанционния съд за съществуване на всички законови учредения осъществяване на Европейската заповед за арест във връзка с желаното лице.

ЕЗА е издадена въз основа на заповед за задържане на Осман Ю., обвинен в осъществяване на закононарушението " трафик на хора “, като за времето от май 2018 година до април 2019 година в региона на гр. Ротердам, дружно със обвинената Е.А. взимал парите на пострадалата И., които тя изкарвала от проституция.

Съгласно законодателството на издаващата страна закононарушението се санкционира с отнемане от независимост за оптимален период от 15 години. Деянието, съставлява закононарушение и по българския Наказателен кодекс.

Настоящият съд е намерил, че както е показала и първата инстанция, не са налице основанията за отвод за предаване на желаното лице. Престъплението, за което е издадена ЕЗА, не е амнистирано в Република България и не попада в нейната наказателна пълномощия, Осман Ю. не е наказан за същото закононарушение с влезнала в действие присъда на българския съд или съд на трета страна членка, нито изтърпява или е изтърпял наказване за това закононарушение, не се явява малолетно лице, според българското законодателство, няма данни за висящи досъдебни производства на територията на страната ни против него.

Въззивният състав показва, че по отношение на ЕЗА са били дадени нужните гаранции за връщането на българския жител, в случай че му бъде наложено наказване отнемане от независимост, за изтърпяване на наказването на територията  на Република България.

Бургаският апелативен съд намира, че решението на Ямболския областен съд по отношение на допускането на ЕЗА и предаването на желаното лице следва да бъде доказано. До фактическото предаване на Осман Ю. на управляващите в Кралство Нидерландия, той остава с мярка за неотклонение “ задържане под стража “.

Решението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно и не предстои на обжалване и протестиране.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР