Бургаският апелативен съд не уважи протест на прокуратурата и потвърди

...
Бургаският апелативен съд не уважи протест на прокуратурата и потвърди
Коментари Харесай

Бургаският съд не позволи екстрадицията Есенгелъди Мунгатов в Казахстан

Бургаският апелативен съд не почете митинг на прокуратурата и удостовери отвод от екстрадиция на казахстанския жител Есенгелъди Мунгатов, поискана от Генералната прокуратура на Република Казахстан.

 Лицето се желае за изтърпяване на наказване " отнемане от независимост “ за период от една година, шест месеца и шест дни, представляващо неизтърпяна част от наказването " отнемане от независимост “ по присъда. на Медеуския областен съд на гр. Алмати, Р Казахстан. Неизтърпяната част от наказването е приведена в действие с решение, влезнало в действие на 14 декември 2021 година

Делото пред Бургаският апелативен е формирано по митинг на прокурор против решение на Окръжен съд – Бургас, с което е отказана желаната екстрадиция на Есенгелъди Мунгатов.

Съдът показва в решението си, че в молбата на управляващите в  Казахстан са приложени всички нужни документи по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/. Мъжът има влезнала в действие присъда от 2009 година в размер на седем години при непоколебим режим в изправителна колония. През 2012 година срокът на наложеното наказване е понижен на пет години, по-късно същата година наказаният Мунгатов е бил освободен условно предварително от изтърпяване на останалата част от наказването при налагане на редица отговорности, включващи и възбрана за смяна на местоживеенето. През 2013 година наказаният напуснал страната без позволение на управляващите.

Двете инстанции одобряват, че официално са налице изискванията, планувани в наредбите на ЗЕЕЗА за допускане на екстрадиция. Деянието, за което е наказано желаното лице - машинация, осъществена от две или повече лица, сговорили се авансово за нейното осъществяване, като предметът й е в изключително огромни размери, съставлява закононарушение и по българския Наказателен кодекс, наказуемо с отнемане от независимост от една до осем години. Исканото лице не е български жител, не му е предоставено леговище в Р България, не се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия у нас, осъществяването на наказването не е погасено по отминалост съгласно законодателството на българската или на молещата страна.

Въззивният съд намира, че действието, за което е наказано желаното лице не е подсъдно на българския съд; за същото закононарушение в Р България няма висящо или прекъснато наказателно произвеждане против лицето, за което се желае екстрадиция; закононарушението, за което е наказан, не е осъществено отвън територията на Р Казахстан.

Апелативният съд приема извода, че полученият отговор от Генералната прокуратура на Р Казахстан, обвързван с изисканите от българска страна спомагателни гаранции, че при връщане на Есенгелъди Мунгатов в Р Казахстан, той ще бъде настанен в пенитенциарно заведение, в което да му бъдат обезпечени съответно здравно наблюдаване и лекуване, както и нужните хигиенични условия и диетичен режим, не е съгласуван с изрично откритото обективно здравословно положение на лицето.

Съдът се базира на заключенията на повторната съдебномедицинска експертиза, назначена от първата инстанция. Мунгатов страда от захарен диабет, довел до развиване на така наречен диабетна полиневропатия /увреждане на периферните нерви/, непролиферативна ретинопатия, нефропатия с начална бъбречна непълнота. Установена е и артериална хипертония, мозъчносъдова болест, бъбречно-каменна болест, както и очни болести.

По делото е прибавен Годишен отчет на Бюрото за народна власт, човешки и трудови права към Държавния Департамент на Съединени американски щати по отношение на практиките в региона на човешките права в Р Казахстан за 2019 г, в който се съдържат сведения, че изискванията в пандизите като цяло са тежки и животозастрашаващи, здравословните проблеми на пандизчиите не се лекуват съответно в доста от случаите или изискванията на пандиза обострят положението им, сериозен е и дефицита на медицински личен състав. Хигиенните условия са незадоволителни. Посочват се и данни от Годишния отчет на Бюрото за човешки права за 2020 година, съгласно които изискванията в пандизите в Казахстан не са се подобрили, което е довело до доста смъртни случаи и самоубийства. По делото е приложена и обява от Източно-Казахстанския филиал на Казахстанското интернационално бюро по правата на индивида по отношение на проблем, обвързван с превозването на наказаните лица до изправителните институции. Предвид географските мащаби на териториите на Казахстан, превозът със " столипински вагони “ продължавал не дни, а седмици, през което време било невероятно да се реализира публичен надзор върху спазването на правата на наказаните. Самите условия на превозване правели продължителното транспортиране в препълнения вагон мъчително и го превръщали в самобитно грубо, унизително малтретиране.

Тези условия, по отношение на здравословния статус на желаното лице, съчетано с данните за положението на пенитенциарната система в Р Казахстан, събрани при извършеното правосъдно разследване от първата инстанция, вярно са стимулирали съда да откаже екстрадицията на Мунгатов, показват апелативните съдии.

Изводът, общопризнат и от въззивната инстанция е, че съществува осезателен риск животът и здравето на Есенгелъди Мунгатов да бъдат съществено застрашени при положение на изгонването му.

С постановения правосъден акт въззивният състав анулира и наложената на казахстанския жител мярка за неотклонение “подписка “.

Решението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР