Бургаската районна прокуратура разпореди проверка за полицейско насилие срещу двамата

...
Бургаската районна прокуратура разпореди проверка за полицейско насилие срещу двамата
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва полицейско насилие над задържаните украинци в Бургас

Бургаската районна прокуратура разпореди инспекция за полицейско принуждение против двамата украинци, които бяха арестувани за кражба на 100000 лв. в злато и разнообразни валути при акция на Министерство на вътрешните работи.

45- годишният Руслан Добровски – със статут на филантропичен бежанеци сънародникът му Денис Шейтанов на 37 – годишна възраст, спорадично влизащ в страната ни, бяха хванати в Бургас предходната седмица, а съгласно полицията има данни за присъединяване им в кражби и навътре в страната.

По искане на прокуратурата, в понеделник съдът им наложи непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Въпросът – до каква степен при ареста и извършените разпити, полицията е употребила средствата и способите за събиране на доказателства, планувани в Наказателно-процесуален кодекс ангажира публичното внимание при появяването на обвинените в правосъдната зала- с забележими следи от принуждение по лицата. Пред магистратите украинците в прав тест обявиха, че са били удряни с електрошок, а полицейските похвати у нас съпоставиха с способите на Гестапо.

Ето какво сподели в коридорите на съда и Злата- брачната половинка на Добровки: „ Избиха вратата, аз бях с дребното ни дете. Мъжът ми го повалиха на земята и го биха. Мен ме обискираха, съблякоха ме по долни дрехи. На какво съображение?! Аз нарушител ли съм?! Знам, че моят мъж нищо не е направил. Може ли по този начин, към чужденци, към украински бежанци по този начин да се отнасят?! Това някъде записано ли е, по този начин да взимат и да пребиват мъже “.

Проверката на прокуратурата е формирана по член 208 от Наказателно-процесуален кодекс и се базира на изявления на публицисти, участвали на правосъдното съвещание за установяване на мярката за неотклонение на арестуваните. Магистратите ще дадат съответни инструкции за проверяващите за цялостното изясняване на случая.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР