Бургаската петролна рафинерия може да спре работа. Такава опасност има

...
Бургаската петролна рафинерия може да спре работа. Такава опасност има
Коментари Харесай

Лукойл спира работа при забрана за внос на руски петрол

Бургаската петролна рафинерия може да спре работа. Такава заплаха има в случай че се осъществя предлагането на Европейската комисия за възбрана на вноса на съветски нефт и петролни артикули в Европейски Съюз.

Това стана ясно от изявление на държавния представител в "Лукойл " Красимир Първанов пред Mediapool.

Първанов разяснява, че е упълномощил да се направи разбор за подмяна на сегашните сред 50% и 60% количества съветски нефт "Urals ". В момента остатъкът се обезпечава през тържища - от Саудитска Арабия Кувейт и други страни.

Той категорично отбелязва, че софтуерно нефтопреработвателната рафинерия не може да работи без съветски нефт.

Ако спрат изцяло съветските доставки, тя най-вероятно ще би трябвало да спре работа. Ако обаче ембаргото е отчасти, даже при доставка на 10% съветско гориво, "Нефтохим " ще може да продължи да работи.

"Ако "Лукойл " спре да работи, ще търсим различни източници за обезпечаване на суровината. При петрола това е доста по-лесно спрямо газа ", съобщи пред Mediapool ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му бургаската рафинерия сега доставя към 60-70% от горивото на българския пазар. "Това е огромен % и той логистично мъчно ще бъде заместен, като това е допустимо да се случи от най-различни източници ", акцентира Делчев.

До момента няма публична позиция на бургаската рафинерия по предлагането на Европейска комисия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР