Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се

...
Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се
Коментари Харесай

Чужденците продавали имотите си по морето, българите ги купували

 Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се продават или се отдават чартърен. В морския град има повече от 15 разгласи на емблематични обекти в центъра -  измежду които пиано бар, до скоро оборотни заведения за хранене, кафенета, сладкарница. Сред упованията в сектора са, частни правосъдни реализатори да разгласят за обмен хотели и даже частна клиника в Слънчев бряг поради банкрути.

" Определено се ускори продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения в това число “, споделя брокерът Николина Димитрова. Купувачи за тези терени обаче няма, регистрират в сектора. Руснаците, закупили парцели по Черноморието, всеобщо продават жилищата си. Оттеглянето им обаче не е поради ковид, а поради стопански аргументи считат брокери.

" Има някои които са теглили заеми там, с цел да купят тук. И като се прекара заема през рубла-евро и им излиза неизгодно. И са ненапълно малко заблудени, че с тези жилища тук ще могат да печелят “, споделя пред NOVA Петя Симеонова, гражданин на Поморие.

90% от жилищата сега са заключени и се продават, а евентуална причина за отлива с изключение на локдауна е спадът на съветската рубла. 

" Над 5 хиляди жилището са закупени от съветски жители само че при по този начин създалата се обстановка стартира отлив и съветските жители към този момент афишират жилищата си за продажба. Но по-важното е, че се демонстрира интерес от българи, които да закупят парцел в Поморие, тъй като градът с изключение на море, слънце пясък, има нещо друго, което го няма на никое място другаде - това е лечебната тиня “, споделя кметът на Поморие Иван Алексиев.

Докато руснаците се отдръпват от пазара за недвижими парцели, обаче българи със спестявания влагат самоуверено в парцели. В сектора регистрират сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия, и още повече терени край морето наоколо до града.

" По Черноморието бих споделила, че най-вече се търси в Бургас. Това е градът, който е съсредоточен на търсене съвсем отвред. Може да са чужденци хора, може да са от Хасково, може от Ямбол от където и да са, градът е прекрасен,  добре е ситуиран сред южното и северно Черноморие. Така че, бих споделила, че в случай че гледаме Черноморието, най-голямото търсене е в Бургас “, споделя брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната, накара доста българи да влагат тъкмо в парцели. Макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен заем.

" Търсенето беше ориентирано най-вече към Созопол, не изключваме покупко-продажбите които се случиха в Поморие, в Несебър “, споделят брокери.

Мнозина от българите изпитвали паники от обезценяване на парите им и избират да вложат спестяванията си в неподвижен парцел.

" Другата цел е за инвестиция да отдадат чартърен. Тъй като парцелът е една такава стока, която в никакъв случай не губи цената си както златото “, споделят от сектора.

Там регистрират и неналичието на англичаните, които обичайно купували селски парцели в Странджа. През последните месеци единствено един немски жител е закупил къща в Созопол. Но усещане прави ползата от страна на жители от Турция, чийто предпочитание за покупка на парцел в Европа е обвързван най-много с бизнес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР