Бургас. Пилотното издание на най-новия фестивал за съвременно изкуство Порт

...
Бургас. Пилотното издание на най-новия фестивал за съвременно изкуство Порт
Коментари Харесай

Бургас: Пилотното издание на най-новия фестивал за съвременно изкуство Порт Прим Арт Фест започва тази есен в града

Бургас. Пилотното издание на най-новия фестивал за модерно изкуство Порт Прим Арт Фест стартира тази есен в Бургас под патронажа на огромната българска актриса проф. Цветана Манева. Това оповестяват от Община Бургас . Той ще се организира на разнородни местоположения в града в дните от 9 до 14 октомври. Организатори и домакини на 6-дневния културен конгрес, събиращ на едно място разнородни културни събития, свързани с разнообразни изкуства – литература, кино, музика, спектакъл, живопис, графика, статуя, са Гранд хотел и СПА Приморец и Община Бургас.
Творчески шеф на Порт Прим Арт Фест е художникът Стефан Божков.
Стартът на тазгодишното пилотното издание на Фестивала е на 9 октомври, с показване на кино лентата „ Парчета живот “ на Георги Тошев за патрона на фестивала – Цветана Манева. Премиерата за Бургас ще се организира в Магазия 1 с начален час 18:00. Входът е свободен.
На същия ден, от 20:00 часа, в Гранд хотел и СПА Приморец ще започва „ Кино и вино “ с Веселин Савов. Темата, която Савов е подбрал, е творчеството на Франсис Форд Копола и известната му трилогия „ Кръстникът “. Великият режисьор е и неприкрит познавач на положителните виновност, който има лична винарна в Напа Вали, Калифорния, Съединени американски щати. Входът е против куверт.
На 10 октомври (вторник) от 17:00 часа в Магазия 1 на Морска гара, ще бъде открита галерия на римски гладиаторски шлемове. Тя е дело на скулптора Васко Ернст Бърдаров и дизайнерите Лилия Колева-Бърдарова и Емилиян Бонев от Бърд-АРТ студио, които работят в тясно съдействие с киностудия „ Бояна “ и основават атрибут, костюми, прототипи, декори за кино продукции, измежду които са „ Легендата за Херкулес “, „ 300: Възходът на една империя “, „ Конан Варварина “ и други. Входът на ревюто е свободен.
Час по-късно, в 18:00 часа, в Културен център „ Морско казино “, Бургас, ще се състои премиерата на кино лентата на Георги Тошев „ Кристо в Япония “. Входът е свободен.
На 11 октомври, сряда, от 17:30 часа в Експозиционен център Флора, ще се организира литературно и креативно показване на двама родни създатели – поетът Васил Балев, който ще показа своята книга „ Стихотворения “ от 2014 година и поетесата и журналистка Белослава Димитрова с нейната стихосбирка „ Дивата природа “ 2014 година Входът е свободен. Двамата млади поети ще показа поетесата, публицист и сценарист Силвия Чолева.
От 20:00 часа, същия ден, в Гранд хотел и СПА Приморец, ще се излъчи радиотеатърът на сценариста Силвия Чолева и режисьора Снежина Колева „ Името, твоето име “, в осъществяване на Цветана Манева. Входната такса от 20 лв. на човек, ще бъде дарена на ЗОНТА клуб Бургас за плана им „ Да подкрепим гения “.
На 12 октомври, четвъртък, от 17:00 часа в Експозиционен център Флора, ще се организира литературно и креативно показване на други двама родни изключителни създатели – поета Иво Рафаилов с „ Изброими изкушения “ от 2013г. и поетесата Йорданка Белева със стихосбирката „ Пропуснатият миг “ от 2017г.
Ще бъде показана и галерия графики и книга с комикси „ Кратка история за общуването “ на образния актьор, създател на арт книги и анимационен филм Борис Праматаров, от дълго време известен и притежател на награди и оттатък рамките на България. Негови произведения са оповестени в Ню Йорк Таймс и Де Стандарт (Белгия). Входът за изложбата е свободен.
На 13 октомври в залата на НХК бургаската аудитория ще има опцията да се наслаждения на блестящата театрална режисура „ Всичко или нищо “ на режисьора Лиза Шопова. Представлението с начален час 19:00 часа, е с присъединяване на Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Вход с билети.
Финалният ден на Порт Прим Арт Фест е събота, 14 октомври.
От 15:00 часа в Гранд хотел и СПА Приморец, Мария Касимова-Моасе ще показа книгата си „ Близки срещи със смесени усеща “.
На Морска гара, Магазия 1, от 18:00 часа ще бъде открита обща галерия на родните бележити създатели Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов, Стефан Божков. Отново там, ще започва и прожекция Видео Арт на определени създатели от целия свят, с куратор Георги Кръстев.
И за трите събития входът е свободен.
Порт Прим Арт Фест е неповторим за Бургас фестивал на изкуствата, който събира на едно място настоящи създатели от разностранни посоки. Изборът на разнородни централни местоположения в града, обуславя елементарен достъп до обособените мероприятия, включени в програмата на фестивала.
Идейната идея на уредниците в лицето на Община Бургас и 5-звездния Гранд хотел и СПА Приморец, включва годишно осъществяване на Порт Прим Арт Фест. Целта е обезпечаване на пряк достъп на бургазлии и гостите на града, до настоящи артистични прояви и одобряване на Бургас като културна морска дестинация, която навременно и по новаторски метод показва новостите на арт сцената у нас, като за задачата в това число трансформира разнообразни пространства в града.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР