Бургас отбелязва рекорд по приети деца в болница заради COVID-19.

...
Бургас отбелязва рекорд по приети деца в болница заради COVID-19.
Коментари Харесай

Не достигат детските легла в ковид отделението в Бургас

Бургас отбелязва връх по признати деца в болница поради COVID-19. Отделението за дребни пациенти е претъпкано. Наложило се е да се разкриват спомагателни кревати.

Единственото COVID-19 поделение за деца в Бургаска област е разкрито в Инфекциозното поделение на държавната болница. От общо 15 обособени кревати, признатите все още деца са общо 21.

Наложило се е да бъдат трансформирани леглата от други отделения, тъй че болничното заведение да удържи на натиска от дребни пациенти. Най-трудно обаче в тази обстановка е на родителите на тези деца.

Мартин Георгиев е под прозорците на детското поделение, с цел да види за минути брачната половинка си 2-годишната си щерка, която е с коронавирус.

" Нося им багаж и ги очаквам всеки миг да излязат, тук са горе в тази стая, да ги видя най-малко за малко. Детето ти да е в болница, това е най-тежкото, което може да ти се случи ", изясни той.

В началото дъщерята на Мартин почнала да кашля. След прегледи и лекуване у дома, кашлицата не утихвала.

" Направихме рентгенова фотография, излезе, че има пневмония, оттова, с цел да я одобряват в болничното заведение с пневмония, трябваше да създадем тест за коронавирус и пробата се оказа позитивен ", раказва бащата.

Най-малкият пациент в коронавирус отделението е единствено на два месеца. Заради натиска на дребни пациенти, болничното заведение търси спомагателни кревати.

" Леглата са обезпечени от тези, които са за възрастни, тъй като към момента разполагаме с този потенциал. Категорично, от името на управлението на заведението, желаеме да заявим, че няма да бъде върнато нито едно дете, което се потребност от лекуване в болничното заведение, тъй че на този стадий ги трансформираме, доколкото е допустимо ", изясни доктор Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Заради растежа на инфектирани измежду децата, от през днешния ден до края на седмицата в Бургас е въведено онлайн образование за част от учениците.

" Още една мярка има, че е стеснен достъпът до МОЛ-овете, кафенетата, кината за деца под 18-годишна възраст. Те могат да влизат единствено с придружители - родители, настойници ", разясни доктор Мирослава Киселкова, от РЗИ-Бургас.

Според родители, чиито деца са инфектирани, ограничения са взети прекомерно късно.

" Моята щерка е 4-и клас и те би трябвало да са в учебно заведение. В петък резултатът беше позитивен, само че положението е относително положително. Има само лека хрема. За мен онлайн ограниченията трябваше да са преди една седмица някъде, с цел да се избегне тази огромна заболеваемост, тъй като много класове сега са под карантина, а във всеки карантиниран клас има най-малко по три - четири позитивни проби на деца, това можеше да се избегне ", споделя Николета Ханджиева, родител.

В учебните заведения в Бургаско, където има над 40% отсъстващи възпитаници, шефовете могат сами да вземат решение дали всички деца да се образоват от у дома.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР