Бургас отбеляза 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Честването

...
Бургас отбеляза 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Честването
Коментари Харесай

Бургас отбеляза 175 години от рождението на Христо Ботев

Бургас означи 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Честването се организира пред паметника на огромния стихотворец и бунтовник в Морската градина, оповестиха от пресцентъра на общината.

Представителна част на военноморските сили от локалния гарнизон отдаде военни почит пред бюста на Ботев. Венци и цветя сервираха кметът Димитър Николов, ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, публичният медиатор Тодор Стамболиев, зам.-кметове, представители на държавната, локалната власт, институции и доста жители.

" На този ден пред величието на Ботев стоим с безмълвие. Не единствено поради саможертвата му, освен поради гениалната лирика и острата му журналистика, само че и поради оня негов непослушен хъшовски дух, който носи в себе си. В този ден ние се взираме в каменното му лице, а той ни следи с огнения си взор. Следи ни неговият дух. Духът на поета. Защото същинският стихотворец е глас на постоянно сбъдващи се национални пророчества и разбираме невъзможността да бъде обхванато необятното в неговата персона и творчество. Вечно жив като стихотворец, чието слово обрисува високите граници на националния морал, на народностната ни съвест. И дано постоянно живеем с живия дух на поета ".

С тези думи артистът от бургаския Драматичен спектакъл " Адриана Будевска " Валери Еличов откри тържествената гала по полагане на венци пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, съобщи Българска телеграфна агенция.

Под съпровода на Бургаския духов оркестър с диригент Атанас Камиларов бяха прочетени стихотворенията " Майце си ", " Борба " и " На сбогуване от 1868 година ", след което събралото се голям брой от локални общественици, жители и военни коленичи и уважи паметта на Христо Ботев с едноминутно безмълвие.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР