Бургас организирарок фест на плажаСнимка на плакат, на която с

...
Бургас организирарок фест на плажаСнимка на плакат, на която с
Коментари Харесай

Литийното шествие на 1 юли в Каварна не било “православен джулай”, а за св. Йоан Рилски

Бургас провежда

рок фест на плажа

Снимка на афиш, на която с огромни букви е написано “Православен Джулай ”, провокира стотици мнения в обществените мрежи. Оказа се, че става въпрос за литийно шествие, което няма нищо общо с Джулая. Официалната позиция на Варненската и Великопреславска митрополия бе къса, само че ясна: “Митрополит Йоан не е давал благословение за сходно наименование ”.

На страницата на митрополията има и известие за събитието: “Вечерта на 30 юни от 17 ч в храм “Успение Богородично ” в Каварна ще се отслужи вечерня с акатист към св. св. Козма и Дамян и към св. Йоан Рилски ” (на 1 юли се празнува и преместването на мощите му- б.р.).

В 5 ч на 1 юли християните ще се насочат с литийно шествие към покрайнините на Каварна, където се е издигала раннохристиянска базилика, отдадена на светите безсребреници Козма и Дамян. Там ще бъде отслужена света литургия.

Християните от Каварна, водени от иконом Василий Селемет, всяка година се изкачват на хълма в деня на св. св. Козма и Дамян. Към тях се причисляват и доста християни от Варна, Добрич и Шабла.

“Не знам кой е измислил този афиш и самото наименование “православен джулай ”. Джулаят обаче е хипарски празник и никой не го свързва с православието. Пълен парадокс е, това може да го измисли единствено един безбожник. Това е оксиморон. Не знам кой е създателят, само че е добре да се разбере ”, разяснява за “24 часа ” Цонко Цонев, някогашен кмет на Каварна и един от идеолозите на Джулая край Камен бряг.

Дърва за огрев ще обезпечи общината в Бургас на плажа за посрещането на първото юлско утро. Така меломаните ще могат да останат до сутринта и да посрещнат слънцето удобно. Десет рок банди се включват в посрещането на Джулая, те ще свирят на сцена до моста в Морската градина.

Сред хитовите банди са JEREMY и “Джинджифил ” на артиста Филип Аврамов, в която ще се включи и Калин Вельов. Ще свирят и няколко бургаски групи, сред които дамската “Силует ”.

За сигурността ще бдят спасители, служители на реда, ще има и доктор. Летният рок фестивал “Джулай морнинг ”, който събира хиляди на плажа, се провежда за 8-а година от община Бургас и фронтмена на рок група “Силует ” Марияна Добрева.

Джон Лоутън и Б.Т.Р. ще изпълнят известни песни на “Юрая Хийп ” и известната “Джулай Морнинг ” на брега на Дунав край Тутракан. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР