Бургас. Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт –

...
Бургас. Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт –
Коментари Харесай

Операта „Сватбата на Фигаро“ ще бъде представена в Бургас на 11 октомври

Бургас. Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт – „ Сватбата на Фигаро “, ще бъде показана още веднъж на бургаска сцена при започване на новия креативен сезон на Държавна опера – Бургас – от 19.00 часа на 11 октомври в Зала Опера. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Комичната опера на Виенския класик е по либрето на Лоренцо да Понте, основано по претекстове от едноименната комедия на Пиер Бомарше. За първи път е изпълнена на 1-ви май 1786 година във Виена. Повече от 200 години, комедийната опера е поставяна по международните подиуми с огромен триумф. На сцената на Бургаската опера, с въодушевление, занимателни сюжетни линии, преплитащи разнообразни комични обстановки, разминавания в връзката, предизвикващи бурни реакции на героите, водещи до обрати в връзките, подозрения, ревнивост, още веднъж пламнала пристрастеност – заплетените страсти на финала се разплитат в един благополучен край, в който всички са задоволени от развоя на събитията и поемат по своя житейски път щастливи и влюбени.
В ролята на граф Алмавива – кроящ подъл проект да плени красивата избраница на Фигаро Сузана, ще забележим Валери Турманов, баритон. Като графиня Алмавива, преживяваща сластните намерения на своя брачен партньор, само че успяваща – благодарение на своите другари и съидейници, обединени от хитроумен проект, да си възвърне възприятията на рубрика, е сопраното Нона Кръстникова. В ролята на нежната, очарователна и вярна на годеника и господарката си камериерка на графинята – Сузана, ще бъде Мария Цветкова – Маджарова, сопран. Самият Фигаро, дарен с духовитост и комбинативност, е басът Костадин Мечков. Като пажа Керубино на сцената ще се показа Лина Пеева, мецосопран. В облика на икономката Марчелина, която също има значима роля в сюжетното развиване, ще се превъплъти мецосопраното Йоана Кадийска. Басът Диман Панчев ще се показа в ролята на Дон Бартоло, лекар, а в функциите на Дон Базилио, преподавател по музика, и Дон Курцио, арбитър, на сцената ще пее тенорът Николай Моцов – посетител. В облика на градинаря Антонио ще бъде Петър Тихолов, а Барбарина, щерка на градинаря – Стефка Христозова. Диригент на спектакъла ще бъде маестро Цанислав Петков. Режисурата на постановката е на Павел Герджиков, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, художник – Чавдар Чомаков, пластиката е на починалия Гриша Роглев, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.
„ На 11 октомври оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, дружно със солистите, ще Ви дават опция за едно малко бягство от забързания делник, което ще Ви предложи естетическа приятност от превъзходната Моцартова музика и мотиви за откровен смях с назидателен темперамент, поради занимателното либрето на „ Сватбата на Фигаро “, показват още от Община Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР