Бунтовете във Франция, предизвикани от убийството на тийнейджър от полицията,

...
Бунтовете във Франция, предизвикани от убийството на тийнейджър от полицията,
Коментари Харесай

Бунтовете във Франция - опасна криза за Макрон

Бунтовете във Франция, провокирани от убийството на младеж от полицията, съставляват извънредно нежелана и рискова рецесия за президента Еманюел Макрон, тъкмо когато той искаше да продължи втория си мандат, съобщи Агенция Франс Прес.

Насилието избухна тъкмо откакто Макрон най-сетне пресече половингодишните митинги против противоречивата му пенсионна промяна, която доминираше в дневния ред на страната през по-голямата част от тази година.

Кадрите на разграбени магазини и опожарени рейсове в цялата страна обаче рискуват да навредят и на интернационалния престиж на Макрон в миг, когато той желае да изиграе значима роля в прекратяването на съветската инвазия в Украйна и да бъде възприеман като силова фигура номер едно в Европа.

В извънредно неуместен за Макрон миг размириците го принудиха да анулира държавното посещаване в Германия, което трябваше да стартира този уикенд и да бъде първото сходно пътешестване на френски държавен глава от 23 години насам.

Отлагането е двойно по-неудобно за Елисейския замък, защото по-рано тази година Макрон отсрочи плануваното държавно посещаване на краля на Обединеното кралство Чарлз III поради постоянно насилствените митинги против пенсионната промяна. Това щеше да бъде първото му пътешестване в чужбина като монарх.

Той също по този начин редуцира присъединяване си в срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел тази седмица, като побърза да се върне в Париж, с цел да ръководи спешна среща.

След първия си мандат, който бе доминиран от битката с антиправителствените митинги на " жълтите жилетки ", а по-късно и с пандемията от Ковид-19, вторият му мандат още веднъж рискува да бъде белязан от решение на проблеми, вместо от осъществяване на политика.

" Нищо не го пощади "

Размириците " са доста неприятна вест за президента ", който се надяваше на спокойна лятна почивка, която да приключи с метаморфоза на кабинета, с цел да се даде нов подтик на държавното управление и да се преодолее рецесията с пенсиите, споделя Бруно Катрес, откривател в Института за политически науки в Париж.

" Хората са изумени да видят по какъв начин страната ни се сблъсква напрегнато, принуждение и рецесии, една след друга ", добавя той и предизвестява: " Никой водач не може да поеме риска от нов сходен пожар след няколко месеца. "

Бунтовете избухнаха тази седмица, тъкмо когато Макрон приключваше огромно тридневно пътешестване до южния град Марсилия, където се опита да прокара стратегия за справяне с градските проблеми в най-необлагодетелстваните региони на Франция.

Той беше подигран и от задграничните медии, които го упрекнаха, че е участвал на прощалния концерт на Елтън Джон в Париж в сряда, часове преди да избухнат едни от най-тежките вълнения през последните дни.

" С Ковид, " жълтите жилетки " и войната в Украйна нищо не го пощади ", съобщи пред Агенция Франс Прес неизвестен източник, непосредствен до Макрон.

Макрон, чиято ръководеща партия изгуби болшинството си в Народното събрание на парламентарните избори през 2022 година, би трябвало да върви по тънка линия във вътрешен проект.

Той е изцяло наясно, че крайнодясната лидерка Марин льо Пен се стреми да вземе Елисейския замък на изборите през 2027 година, което би разрушило наследството му, даже и да не може да се кандидатира на тези избори.

Погледите на целия свят, който с изненада следи съвсем апокалиптични фрагменти, снимани край градове като Париж и Лион, също са ориентирани към Франция, защото Париж се приготвя за семейството на Олимпийските игри по-късно повече от година.

" Може да се изплати "

При оправянето с протестите Макрон се стреми да балансира сред гнева от убийството, което той назова " непростимо ", и строгите апели за ред, в това число молби към родителите да държат децата си у дома.

" Той ще бъде оценен по способността му да понижи напрежението. За него заплахата е да наподобява слаб и колеблив ", споделя Жан Гаригес, историк, профилиран в политическата история.

Засега обаче Макрон не е оповестил изключително състояние в засегнатите региони, което би дало на полицията по-големи пълномощия, както упорстват десните.

Вестник " Монд " написа, че той се е опитал да " спре цикъла на принуждение в градовете, като е нараснал доста средствата (използвани от полицията) и е употребявал политическа връзка, само че не е оповестил изключително състояние ".

Твърдата позиция във връзка с експлоадирането на градските протести през 2005 година след гибелта на двама младежи, преследвани от полицията, се оказа извънредно потребна за тогавашния вътрешен министър Никола Саркози, който по-късно се кандидатира за президентския пост.

" Политиката на неотстъпчивост може да се окаже потребна и за Еманюел Макрон ", споделя Гаригес. /БГНЕС/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2023/07/02/buntovete-vyv-franciia-opasna-kriza-za-makron.575033

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР