Бунтът на руската наемническа групировка Вагнер предизвика напрежение в редица

...
Бунтът на руската наемническа групировка Вагнер предизвика напрежение в редица
Коментари Харесай

Полша извика извънреден съвет след обрата в Русия

Бунтът на съветската наемническа формация " Вагнер " провокира напрежение в редица европейски страни, измежду които и Полша, която има обща 210-километрова граница с съветската Калининградска област, предава Българска телеграфна агенция.

Полският президент Анджей Дуда през вчерашния ден свика Бюрото за национална сигурност на незабавно съвещание, на което бяха разисквани последните събития в Русия. В консултациите са взели участие и министър председателят Матеуш Моравецки, министърът на защитата Мариуш Блашчак, както и ръководителите други министерства и на специфичните служби, заяви държавната осведомителна организация ПАП. 

" Всичко демонстрира, че в Русия има деескалация ", съобщи Дуда след съвещанието. " Изводът от това е явен - няма нараснал риск за Полша от тази вътрешна съветска спекулация ", акцентира полският президент.

По-рано ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Севера отхвърли публикуваната в някои медии информация, че полските въоръжени сили са приведени в бойна подготвеност поради въоръжения протест на " Вагнер " против Москва. " Полските въоръжени сили са в непрекъсната подготвеност от февруари 2022 година и равнището не е променено в отговор на последните събития ", написа той в " Туитър ", като добави, че Варшава следи събитията от близко и е в контакт със съдружниците си. " В момента в Полша се работи по въпроса за сигурността. Ние се отнасяме към протеста като към вътрешен въпрос на Русия ", уточни Севера. 

Решението на Пригожин да спре настъплението на силите си към Москва, което той разгласи след договаряния с беларуския президент Александър Лукашенко, даде вяра за понижаване на риска от експлоадирането на по-широк спор. Стабилността на района е от първостепенно значение за Полша и всички признаци на деескалация се преглеждат като позитивни стъпки към постигането на тази цел, коментира организация Блумбърг.

Въпреки това е значимо към тези събития да се подхожда с нерешителност. Ситуацията в Русия продължава да е променлива и не може да се изключи опцията за по-нататъшна ескалация. Дуда регистрира тази неустановеност. От решаващо значение за Полша и нейните съдружници е да наблюдават събитието деликатно и да останат готови за всевъзможни вероятни сюжети, добавя организацията.

В изявление за немския в. " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "  вчера някогашният министър на защитата на Полша Томаш Шемоняк прикани за увеличение на войските на НАТО по източния ѝ фланг и предизвести за последствията от хаоса в Русия.   " Никога до момента в съветската история не се е случвало наемническа формация да се разпалва. Путин е заплашен от обстоятелството, че Пригожин постоянно споделя това, което си мислят доста представители на армията и силите за сигурност. Развитието на обстановката демонстрира, че силите за сигурност на съветския президент, в това число и видимо доста мощната Федералната работа за сигурност (ФСС), не са съумели да схванат навреме за заплахата от протест ", сподели Шемоняк.

Според него вчерашните събития в Русия са провокирали " мощно разтърсване " преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, " за която всичко изглеждаше конкретизирано, като се изключи степента на поддръжката, която ще бъде предоставена на Украйна, както и нейното бъдеще в алианса ". 

" Сега сме изправени пред сюжет за доста евентуална дестабилизация на Русия. Това въпреки всичко е страна, която разполага с нуклеарни оръжия и междуконтинентални ракети и която нахлу в страна, сътрудничеща си със Запада. Всичко това може да има обилни последствия. Възможно е оръжията в Русия да преминат от едни ръце в други ", предизвести някогашният полски боен министър.

" Една нестабилна Русия е тъкмо толкоз застрашителна, колкото и една нападателна Русия. Сега никой във Варшава не би трябвало да се възползва политически от обстановката. Полша би трябвало да работи във допустимо най-близко съдействие с НАТО и Европейски Съюз. Тя би трябвало да упорства още през днешния ден алиансът да се събере в Брюксел, с цел да разиска обстановката. Срещата на върха следва да включи в дневния си ред въпроса за подсилването на войските по източния фланг. Това ще понижи риска от ескалация в района ", уточни Шемоняк.

Според някогашния полски министър на защитата, въпреки и Пригожин да не е имал никакви шансове за политическа победа, той е постигнал триумф, като е сложил под въпрос лидерската позиция Путин. " Един милионен град беше подложен под контрола на наемническа формация. Една частна войска е в положение да дестабилизира Русия. Но наемниците не са нито демократи, нито революционери. Те тласкат Русия към спиралата на хаоса ", заключи Шемоняк. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР