Бундестагът (Германският парламент) прие закон за облекчаване на правилата за

...
Бундестагът (Германският парламент) прие закон за облекчаване на правилата за
Коментари Харесай

Германия облекчава правилата за имиграция на квалифицирани работници

Бундестагът (Германският парламент) одобри закон за облекчение на разпоредбите за имиграция на квалифицирани служащи, защото водещата европейска стопанска система се бори с хроничния дефицит на работна ръка в редица браншове, заяви „ Билд “.


Германия от години се бори да откри задоволително служащи заради застаряващото население в браншове от хотелиерството до опазването на здравето и строителството. В края на 2022 година към два милиона работни места останаха незаети.

Законодателите от ръководещата коалиция гласоподаваха в поддръжка на правните промени, които имат за цел да улеснят задграничните квалифицирани служащи да стартират работа в Германия.

Според новите правила ще има точкова система, учредена на канадския модел, която дава оценка за фактори като умения, обучение и езикови знания. Чуждестранните професионални квалификации също ще бъдат по-широко признавани.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек приветства новината, като съобщи, че дефицитът на работна ръка е измежду " неотложните проблеми ", пред които е изправена Германия.

" Намаляваме бариерите пред имиграцията ", сподели той в изказване. " В бъдеще за фирмите ще бъде доста по-лесно да наемат задгранични квалифицирани служащи. "

Политиците от опозицията обаче разкритикуваха закона, изключително стъпката, която разрешава на някои лица, търсещи леговище, които към този момент са в страната, да се открият в нея, в случай че са квалифицирани и имат предложение за работа или към този момент работят.

Коалицията " изпраща сигнал към света, че на процедура всеки, който по някакъв метод е съумял да влезе в страната, може да остане ", съобщи Торстен Фрей, народен представител от консервативната партия ХДС.

Работодателските организации обаче от дълго време приканват за облекчение на разпоредбите за имиграция в страната с 84 млн. души население.

По-рано тази година Германската търговско-промишлена камара съобщи, че казусът оказва голямо икономическо влияние и че половината от интервюираните от нея немски компании имат проблеми с намирането на служащи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР