Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска

...
Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска
Коментари Харесай

Бум на заразени от лаймска болест у нас

Бум на инфектирани от лаймска бурелиоза, известна повече като лаймска болест, има все още в страната. Инфекцията е в следствие от ухапвания от кърлежи, демонстрира епидемиологичният отчет на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
11 са случаите на болестта единствено за една седмица. От началото на годината до в този момент инфектираните са 201. За същия интервал на 2016 година те са били 182-ма. Тази година има един регистриран случай на кърлежов енцефалит.
Кърлежите, които се срещат по нашите земи, придвижват най-често марсилска тресчица, кримска хеморогична тресчица, ку-треска и кърлежов енцефалит.
Не е наложително да откриете кърлеж, впит в кожата, с цел да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми им форми - ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не схващат за какво се е зачервила кожата им. Дали има данни за зараза ще реши най-добре доктор инфекционист, изясняват лекари, написа Монитор.
Лаймската болест протича на няколко стадия и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на болестта - до един-два 2 месеца от ухапването, тя се лекува изцяло с антибиотици, наложително изписани от доктор. Инфекцията се демонстрира с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.
Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да провокира също затруднения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза обаче лаймската болест може да докара до смъртен излаз, разяснява инфекционистът и епидемиолог от частна болница в Стара Загора доктор Валентина Цанева.
Марсилската тресчица е на второ място по разпространяване у нас. Тя протича с висока температура, характерен пъпчив обрив по цялото тяло, в това число по дланите и ходилата. Типичен признак е появяването на черно леке на мястото на ухапването. Характерно за нея е разпространяването й посредством „ кучешки " кърлежи. Затова от нея най-често боледуват хора, които са чистили домашните си любимци без да употребяват защитни ръкавици. Инфекцията провокира инфектиране на дребните кръвоносни съдове.
Независимо че и двете инфекции се лекуват с антибиотици, не ги пийте без лекарско наставление „ профилактично ", поучава доктор Валентина Цанева. За разлика от тях кримската хеморогична тресчица и кърлежовият енцефалит въобще не се въздействат от антибиотично лекуване. Затова самолечението и „ профилактичното " приемане на антибиотици при всяко захапване от кърлеж е неправилно и нездравословно, подчертаха инфекционистът.
Бързото унищожаване на кърлежа е значимо, тъй като колкото по-кратко е прокиснал впит в кожата, толкоз по-малка е вероятността да се придвижи болест. Препоръчително е отстраняването му да стане от здравно лице, което да извърши операцията стерилно и по верен метод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР